Trump hotar med att stänga gränsen nästa vecka

USA:s president Donald Trump vill stänga gränsen till Mexiko. Bild: Lehtikuva/AFP/Nicholas Kamm

President Donald Trump hotar med att stänga gränsen mot Mexiko för all handel om inte landet hindrar människor från att ta sig illegalt in i USA. – Vi kommer att hålla den stängd länge, säger presidenten.

Under sina två år i Vita huset har Donald Trump vid upprepade tillfällen hotat med att stänga den amerikanska gränsen mot Mexiko, men de senaste veckorna har myndigheterna haft svårt att hantera den dramatiska ökningen av antalet migranter söderifrån.

I februari omhändertogs 66 540 personer vid den mexikanska gränsen, två och en halv gånger fler än samma månad förra året. 750 anställda vid gränsövergångarna ska omdisponeras och i stället arbeta med att ta hand om asylsökande, något som kan påverka handeln negativt.

Men nu hotar alltså den amerikanska presidenten med att handeln kan blockeras helt.

På Twitter meddelar Trump att han kräver att Mexiko stryper all illegal invandring till USA: "Annars stänger jag gränsen, eller stora delar av gränsen, nästa vecka."

Senare utvecklade presidenten sitt hot och uppgav att gränsstängningen kan komma att gälla all handel med Mexiko.

– Jag håller inte på och spelar spel. Mexiko måste sätta stopp för det, säger Donald Trump.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning