Trump hotar dra in bistånd till palestinier

USA:s president Donald Trump. Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

USA:s president Donald Trump uppger att USA kan hålla inne bistånd till palestinierna eftersom de "inte längre är villiga att prata fred".

Donald Trump twittrar att Washington ger palestinier "HUNDRATALS MILJONER DOLLAR varje år men får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel".

Han twittrar också att Jerusalem-frågan – "den tuffaste frågan" – tagits bort från förhandlingsbordet.

"Men när palestinierna inte längre är villiga att prata fred, varför skulle vi göra några av dessa massiva utbetalningar till dem i framtiden?".

Hanan Ashrawi, en palestinsk tjänsteman, hälsar att palestinierna inte kommer låta sig utpressas av USA:s president Donald Trump, enligt AFP.

– President Trump har saboterat våra försök till fred, frihet och rättvisa. Nu har han mage att skylla konsekvenserna av sina egna oansvariga handlingar på palestinierna, säger Ashrawi i ett uttalande.

Jerusalem-frågan i botten

Bland annat palestinska ledare har reagerat med ilska på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad dit.

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

Trump har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

Trump meddelande nyligen att USA håller inne stora summor i bistånd som skulle ha gått till Pakistan. I två tweetar frågar presidenten sig nu varför landet ska betala ut stora summor till andra "för ingenting", och tar palestinierna som exempel.

Hans twittrande följer också sedan USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avslöjat planer på att dra in medel till FN-organet UNRWA som tillhandahåller humanitärt bistånd till palestinska flyktingar, enligt Reuters

– Presidenten har i grund och botten sagt att han inte vill ge några ytterligare medel, eller sluta ge medel, tills palestinierna går med på att komma tillbaka till förhandlingsbordet, sade hon på tisdagen när hon fick frågor om framtida amerikanska medel till UNRWA.

USA är den största givaren till FN-organet. 2016 utlovades nära 370 miljoner dollar, enligt Reuters. USA ger också det palestinska självstyret direkt budgetbistånd, enligt AFP.

Omtvistad FN-omröstning

Strax före jul godkändes en icke-bindande resolution med stor majoritet i FN:s generalförsamling som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

– Den resolutionen hjälpte knappast situationen, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley nu enligt Reuters.

Inför omröstningen hotade USA att skriva upp alla ja-röster och minnas dem när bistånd fördelas och internationell hjälp behövs, vilket fördömdes av den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Abbas har också sagt att hans folk inte kommer att acceptera någon fredsplan som läggs fram av Washington.

– Palestinierna måste visa världen att de vill komma till förhandlingsbordet. Som det är nu, vill de inte förhandla men ber om bistånd. Vi ger inte biståndet, vi ska se till att de kommer till förhandlingsbordet och vi vill gå vidare i fredsprocessen, säger hon.

Min knapp är större

Trump har också hunnit twittra om Nordkorea och kärnvapenhoten från ledaren Kim Jong-Un:

"Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade just att 'avtryckarknappen alltid är på hans skrivbord'. Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!".

Kim Jong-Un sade i sitt nyårstal att hela USA är inom räckhåll för landets kärnvapen och att "avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord".

– Det är verkligheten, inte ett hot, sade diktatorn i talet.

Han sade också att Nordkorea under året ska fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, och att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot landet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning