Trump hoppas på "något positivt" vid EU-möte

President Donald Trump tar emot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Vita huset. Bild: Lehtikuva-AFP/Michael Kappeler

Donald Trump hoppas på "något väldigt positivt" – i förlängningen ett handelsavtal – inför onsdagskvällens möte med Jean-Claude Juncker. Juncker framhåller att EU och USA är nära partners, inte fiender. Över dem hänger dock hotet om amerikanska tullavgifter på europeiska bilar.

Före ankomsten till Vita huset var tonen en annan. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han "inte är jätteoptimistisk", men att målsättningen är att undvika ett handelskrig.

USA:s president Donald Trump skrev på Twitter att både USA och EU borde skippa alla tullar och handelsföreskrifter:

"Det skulle äntligen kunna kallas fri marknad och rättvis handel. Hoppas att de gör det, vi är redo – men de kommer inte att göra det."

Räds biltullarna

EU:s svenska handelskommissionär Cecilia Malmström, som reser med Juncker till Washington, sade till TT på tisdagen att det amerikanska hotet om biltullar är "väldigt oroväckande".

Det som USA förbereder är tullar på 20 procent på bilar som tillverkas inom EU, som ett nästa steg efter att man i juni införde de hårt kritiserade tullavgifterna på stål och aluminium från unionen.

– Det vore en katastrof, inte bara för europeisk ekonomi utan för världen i övrigt. Det skulle få enorma konsekvenser för jobb, sysselsättning och ekonomin, sade Malmström.

I utgångsläget hoppas hon dock kunna öppna upp för förnyad dialog. Om det inte går vägen så håller EU-kommissionen bland annat på att ta fram en ny lista med amerikanska varor som kan bli föremål för EU-tullavgifter.

Senatorer vill sinka

Donald Trumps handelsstrategier möter dock viss kritik på hemmaplan.

Två amerikanska senatorer – Alabama-demokraten Doug Jones och Tennessee-republikanen Lamar Alexander – lägger fram ett gemensamt förslag i syfte att skjuta de aviserade biltullavgifterna på framtiden, rapporterar CNBC. Förslaget går ut på att låta den amerikanska bilindustrin granskas av en amerikansk handelsmyndighet.

När USA höjde tullar på kinesiska varor svarade Kina med tullar som nu drabbar amerikanska konsumenter, lantbrukare och företag.

I ett Twitter-inlägg på tisdagen skrev Trump att det kommer att ta längre tid att nå ett avtal om han ska ha andra personer i hälarna under förhandlingarna – och att ett avtal då inte blir så bra "som det hade kunnat bli med enighet".

Efter mötet planerar den amerikanske presidenten ett möte med inhemska politiker i handels- och lantbruksfrågor, meddelar Vita huset.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning