Trump hindrar tidigare rådgivaren McGahn från att vittna

Don McGahn, här bakom Donald Trump i Vita huset i en bild tagen i oktober. Bild: Evan Vucci / AP / TT

Den tidigare juridiske rådgivaren i Vita huset, Don McGahn, kommer inte att vittna inför det demokratstyrda juridiska utskottet i USA:s representanthus i dag, uppger hans advokat.

USA:s president Donald Trump har instruerat Don McGahn om att inte vittna, och enligt advokaten har McGahn bestämt sig för att följa instruktionen. Trump hänvisar till konstitutionell immunitet och för att skydda presidentämbetets befogenheter, via rådgivaren Pat Cipollone.

Utskottet vill förhöra den före detta rådgivaren McGahn om den så kallade Rysslandsutredningen, som granskat möjliga kopplingar mellan president Donald Trump och Moskva samt om Trump försökt hindra rättvisans gång. Utskottets ordförande Jerrold Nadler säger i ett uttalande att presidenten försöker att skydda sig själv.

"Don McGahn bevittnade personligen de mest oerhörda av de här handlingarna. President Trump vet det här. Det är tydligt att han inte vill att det amerikanska folket ska få förstahandsuppgifter om hans påstådda försummelser", säger Nadler.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46