Trump har lockat lägre utbildade demokrater

Bild: Jarno Mela

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har förutom de traditionella republikanska väljarna också lyckats locka lägre utbildade som tidigare röstade på Demokraterna, säger Juhana Aunesluoma, som leder Nätverket för Europaforskning vid Helsingfors universitet, till FNB.

– Till exempel i Michigan fick Trump rätt bra med röster i de områden som tidigare har röstat på Demokraterna och där det finns mycket gammal industri. Hans styrka i premiärvalet märks också nu, säger Aunesluoma per telefon från USA.

Om Michigan och Wisconsin faktiskt går till Trump är det frågan om en liknande vändning som på 1980-talet då Republikanernas Ronald Reagan blev president. Då fick han många röster i traditionella demokratiska områden.

Trump måste också ha fått en hel del röster av kvinnor som man trodde skulle ställa upp bakom Hillary Clinton, säger Aunesluoma.

Opinionsmätningarna åt skogen

Båda har fortfarande en chans, säger Aunesluoma.

– Det är synnerligen viktigt vad som händer i Pennsylvania, Michigan och den djupa västern.

Om Hillary Clinton vinner i den traditionella republikanstaten Arizona kan det bli hennes räddning. Men det faktum att Clinton tog bara en knapp seger i demokraternas starka fäste Virginia får varningsklockorna att ringa, säger Aunesluoma.

– Det talades om 70–80 procent, Det är en varningsklocka för att opinionsmätningarna har varit osäkra.

Valet kan bli så jämnt att också de små delstaternas röster kan avgöra. Också det skulle vara rätt märkligt, säger Aunesluoma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning