Trump varnar Nordkorea under Asienresa

Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

Donald Trump är nu på plats i Asien på sin maratonresa. – Ingen diktator, ingen regim eller någon nation ska underskatta amerikanska beslut, säger USA:s president.

På söndagen landade president Trump på en flygbas utanför den japanska huvudstaden Tokyo. Inför japanska militärer på Yokota-basen avfyrade han en varning riktad mot Nordkorea och dess ledare Kim Jong-Un.

– Då och då i det förflutna har de underskattat oss. Det har inte varit trevligt för dem, har det? dundrade Trump till ovationer från åhörarna.

Första stopp under den tolv dagar långa resan är USA:s viktigaste allierade när det gäller att få Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram: Japan, följt av Sydkorea. Trump ska även besöka Kina, Filippinerna och Vietnam.

Nordkoreanerna "bra folk"

Spänningarna mellan Washington och Pyongyang har eskalerat rejält den senaste tiden. Enligt Trump är Nordkorea ett "stort problem för världen", samtidigt som han ombord på presidentplanet Air Force One berömde invånarna för att vara flitiga och ett "bra folk".

Senare spelade Trump golf med den japanska premiärministern och vännen Shinzo Abe. Abe har råg i ryggen efter en förkrossande valseger nyligen, och stöttar Trump i försöken att sätta maximal press på Nordkorea.

– Jag vill ytterligare befästa banden i den japansk-amerikanska alliansen, baserade på tillit och vänskap med president Trump, sade Shinzo Abe.

Förväntas träffa Putin

Under nästa stopp på resan träffar USA:s president sin kollega Moon Jae-In i Sydkorea, som han har en betydligt svalare relation med. Bland annat har Trump på Twitter kritiserat Sydkorea för eftergivenhet mot Nordkorea, en kommentar som inte fallit i god jord.

Trump avslöjar också att han sannolikt ska träffa den ryske presidenten Vladimir Putin under sin resa, då han ska medverka på toppmöten.

– Jag tror att det förväntas att vi träffar Putin, ja. Vi vill ha Putins hjälp med Nordkorea, och vi kommer att träffa många andra ledare, sade Trump ombord på Air Force One.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning