Trump gör allvar av Jerusalemplaner

Bild: EPA/Menahem Kahana

USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad – och den amerikanska ambassaden ska flyttas dit från Tel Aviv. President Donald Trump gör allvar av sina planer, trots varningar och oro i omvärlden.

Donald Trump säger att beslutet borde ha kommit för länge sedan. Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 "The Jerusalem Embassy Act" , som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Sedan dess har presidenterna utnyttjat ett kryphål i lagen för att skjuta upp genomförandet, och hävdat att det är statschefen och ingen annan som fattar sådana beslut.

– Jag tycker att det borde ha skett för länge sedan, säger Trump som nu ger USA:s utrikesdepartement order att börja förbereda en flytt av beskickningen.

"Kaos och instabilitet"

Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tog under dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut:

– Det spelar terrorister i händerna.

Påve Franciskus vädjar enligt AP om att "alla respekterar status quo" och menar då att Jerusalem är en stad där alla trosriktningar kan samsas.

Pence till regionen

Boris Johnson, utrikesminister i USA:s kanske närmast allierade Storbritannien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.

Också EU manar till återhållsamhet.

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Men Trump säger att han ändå stöder en fredsprocess mellan israeler och palestinier och att vicepresident Mike Pence inom kort åker till Mellanöstern.

Amerikanska diplomater har annars fått instruktioner att undvika alla icke nödvändiga resor till Israel, Jerusalem och Västbanken fram till den 20 december, skriver Reuters.

Varning från Abbas

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, har fått beskedet om ambassadflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Abbas väntas hålla ett tv-tal inom kort.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning