Trump ger Bolton sparken: "Gick för långt"

John Bolton har gjort sig känd som en bombastisk och ärkekonservativ man som inte räds att ge luft åt kontroversiella åsikter. Bild: Sergei Gapon/Lehtikuva-AFP

USA:s president Donald Trump sparkar sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som haft posten sedan i mars 2018.

Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, var det inte oväntat att Bolton förr eller senare skulle tvingas lämna.

– Bolton har retat Trump och till slut gick han för långt, säger han till TT.

Under decennier i utrikespolitikens korridorer har 69-årige Bolton gjort sig känd som en bombastisk och ärkekonservativ man som inte räds att ge luft åt kontroversiella åsikter.

Till slut blev det för mycket även för Donald Trump – som på Twitter skrev att han och Bolton varit i konflikt i flera utrikespolitiska frågor.

Visserligen hävdar John Bolton själv att han erbjöd sig att lämna sin post på måndagskvällen. Men Trump ska då ha sagt: "Låt oss prata om det här i morgon".

"Två egon"

I vilket fall kom beskedet, som ofta under Trumpadministrationen, plötsligt.

Men enligt Jan Hallenberg var det egentligen inte oväntat att John Bolton vid något skede skulle tvingas lämna sin post.

– Jag undrade i mitt stilla sinne hur de här två egona skulle kunna hantera varandra. Man måste vara smidig med Trump och det är Bolton inte, säger han.

Hallenberg hävdar att Bolton är en av de mest originella personer som har förekommit i USA:s utrikespolitik under de senaste 30 åren.

– John Bolton är en mycket besvärlig figur med väldigt hårda armbågar och hökaktiga åsikter. Han har stött sig med presidenten.

Bolton har bland annat argumenterat för att USA bör anfalla Nordkorea först, han har verbalt sågat det globala kärnenergiavtalet med Iran och han var en ivrig förespråkare för den USA-ledda invasionen av Irak 2003.

Inställt Afghanistanmöte

Enligt uppgifter i amerikanska medier ska ett stort gräl ha utbrutit mellan Bolton och Trump under måndagskvällen. Bråket ska ha rört mötet som var tänkt att hållas för några dagar sedan med företrädare för Afghanistans regering och talibanrörelsen.

Mötet hade planerats länge och meningen var att det skulle hållas på den amerikanske presidentens sommarresidens Camp David.

Men efter en blodig attack i Afghanistans huvudstad Kabul ställde Trump in mötet och alla pågående fredssamtal.

Enligt uppgift ska John Bolton aldrig ha tyckt att ett möte med talibanrörelsen var någon bra idé.

Född i en arbetarklassfamilj i Maryland 1948. Tog sig till det ansedda universitetet Yale via stipendier och har en examen i juridik därifrån.

Utsågs till FN-ambassadör av president George W Bush och jobbade som sådan 2005–2006. Men han godkändes aldrig av senaten som då kontrollerades av Demokraterna. Innan dess jobbade han bland annat på justitie- och utrikesdepartementen under de republikanska presidenterna George H W Bush och Ronald Reagan.

Har även arbetat på några av Washington DC:s mer kända advokatbyråer samt som senior analytiker på den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. Hans karaktäristiska gråa mustasch är välkänd från den konservativa tv-kanalen Fox News, där han har kommenterat utrikespolitik.

Ett av den tidigare FN-ambassadörens mer välkända uttalanden är att han anser att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan i New York blev tio våningar kortare

Tillträdde som nationell säkerhetsrådgivare i Trumpregeringen i mars 2018.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning