Trump fortsatt tyst om Khashoggi-mordet

USA:s president Donald Trump pratar gärna. Men inte om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Bild: Lehtikuva-AFP/Mandel Ngan

President Donald Trump struntar i den amerikanska kongressens tidsfrist om information kring mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Beslutet har retat upp hans politiska motståndare.

Donald Trumps styre hade till på fredagen på sig att meddela kongressen vem eller vilka som regeringen anser vara skyldiga, och om man tänker införa sanktioner mot dessa.

Men när midnatt passerat hade ingen rapport presenterats och företrädare för regeringen säger att Trump inte tycker att han behöver meddela något i frågan.

Presidentens beslut har väckt irritation hos flera kongressledamöter.

– Regeringens vägran att ta hand om den här frågan och hålla kongressen informerad understryker behovet att gå till botten med vad som motiverar Trumps utrikespolitik, säger demokraten Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikeskommitté.

Även presidentens partikamrater har tidigare kritiserat honom, bland annat efter att han ska ha avvisat bevis från CIA för att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman var inblandad i mordet. Medlemmar ur båda partierna misstänker att Trump låtit sig påverkas av sina personliga ekonomiska intressen.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han försvann i samband med att han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober i fjol. Saudiarabien har medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning