Fransmän försöker kyla ner ilsken Trump i Paris

Donald Trump träffade Emmanuel Macron i Paris. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Saul Loeb

Frankrike försöker dämpa Donald Trumps ilska över Macrons förslag om en europeisk försvarsmakt och hävdar att den franske presidenten misstolkats."Han sade aldrig att vi behöver en europeisk armé mot USA", understryker presidentens kansli.

När Emmanuel Macron i veckan uttalade sig om en "riktig europeisk armé" handlade det om att EU ska kunna möta hotfulla tongångar från Ryssland, utan att vara militärt beroende av USA. Men han kritiserade även Donald Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 80-talet.

– Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en radiointervju med franska Europe 1 i Verdun.

– Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé, sade Macron.

"Mycket förolämpande"

Donald Trump befinner sig i Frankrike för att möta Emmanuel Macron och högtidlighålla första världskrigets slut. Knappt hade han satt sin fot på fransk mark förrän han fyrade av en rad Twitterinlägg med udden mot Macron. Trump tolkar det som att hans franske kollega vill "bygga en egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland".

"Mycket förolämpande, men kanske borde Europa först betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subventionerar stort", skriver Trump.

Finansieringen av Nato är en käpphäst för den amerikanske ledaren, och europeiska länder har tidigare gått med på att höja försvarsanslagen för att kunna spela en större roll i försvarsalliansen.

Försonlig Trump

Inför överläggningarna i Élyséepalatset i Paris på lördagsförmiddagen var Trump dock mer försonlig.

– Vi vill ha ett starkt Europa, det är viktigt för oss, och vilket som än är det bästa och mest effektiva sättet vi kan få det på, så är det något vi båda önskar.

– Vi vill hjälpa Europa, men det måste vara rättvist. Nu har den tyngsta bördan legat på USA.

Samtidigt attackerade en av Macrons närmast allierade på hemmaplan Trump för utspelet. Richard Ferrand, talman i den franska nationalförsamlingen, tycker att det fanns en aggressiv ton i Trumps tweets.

Budskapet var "ord från en handelsresande som vill främja försäljning av amerikanske vapen, medan vi vill försäkra oss om att Europa kan försvara sig själv och tillverka egna vapen för att försvara sig", säger han till Europe 1.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning