Trump förnekar ansvar för attacken mot Capitolium: "Vad jag sade var totalt passande"

USA:s president Donald Trump på tisdagen. Bild: Alex Brandon/TT-AP

Riksrätt vore farligt för USA, säger president Donald Trump i sitt första uttalande efter stormningen av kongressen den 6 januari, och sedan riksrättsåtalet mot honom började förberedas. Han förnekar allt ansvar för våldet som skakat USA och världen.

– Jag vill inte ha något våld, sade Donald Trump i samband med att han lämnade Vita huset för att besöka muren i Alamo i Texas, vid gränsen till Mexiko.

– Fortsätter Nancy Pelosi (representanthusets talman) och Chuck Schumer (demokraternas ledare i senaten) att följa den vägen, tror jag att det orsakar enorm fara för vårt land och en enorm vrede.

Enligt Trump är riksrättsförberedelserna mot honom, för misstanke om anstiftan till upplopp, en fortsättning på den "häxjakt" han ansett sig vara utsatt för, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Slår mot it-bolag

Trump förnekar allt ansvar för den attack mot kongressen som hans anhängare utförde. Stormningen föregicks av ett tal presidenten höll utanför Vita huset där han uppmanade demonstranterna att gå till Capitolium och "visa styrka".

Det leder till stora problem och en stor fara. Stort misstag. De borde inte göra detta.

– Om man läser mitt tal . . . vad jag sade var totalt passande, sade Trump när han tillfrågades om sitt personliga ansvar för det inträffade.

Han fördömer dock inte attacken mot kongressen.

Presidenten, som stängts av från sociala medier som Twitter och Facebook på grund av uttalanden inför och strax efter stormningen, anser att it-jättarna har begått ett "fruktansvärt misstag".

President Donald Trump passerade anhängare utanför Vita huset i Washington under tisdagen. Strax därefter åkte han till Alamo i Texas för att besöka muren mot Mexiko. Bild: Brendan Smialowski/Lehtikuva-AFP

– Det leder till stora problem och en stor fara. Stort misstag. De (it-jättarna) borde inte göra detta, säger Trump enligt CNBC.

– Men det sker alltid ett motdrag när de gör så här. Jag har aldrig bevittnat en sådan vrede som jag ser just nu, och det är fruktansvärt.

Pence sluter upp

Vicepresident Mike Pence ser inte ut att följa Demokraternas krav att avsätta sin chef genom att åberopa konstitutionens 25:e tillägg. Tillägget möjliggör att presidenten kan avsättas om denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Kravet är en direkt följd av stormningen av kongressen och presidentens retorik.

Pence och Trump har haft ett möte på presidentens kontor i Vita huset, deras första sedan den 6 januari, och har nu valt att visa upp en enad front.

– De hade ett bra samtal, säger en regeringsföreträdare.

De har än så länge inte gjort något gemensamt uttalande efter attacken, som skedde då kongressen – med Pence närvarande – formellt godkände demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet.

En omröstning om att inleda riksrättsprocessen är planerad att ske den 13 januari – om Trump inte innan dess avsatts av sin egen regering.

Minst 218 ledamöter i representanthuset ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, enligt Politico, vilket är tillräckligt för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Riksrättsrättegången sker i senaten, som åtminstone under en vecka till fortsatt kontrolleras av Republikanerna. Senaten har dessutom just nu uppehåll i sitt arbete och samlas åter 19 januari, dagen innan Biden ska sväras in som president.

För att Trump ska fällas i riksrättsåtalet krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot presidenten.

Källa: Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning