Trump: Följder väntar om Kim skippar avtal

Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

USA:s president är inte så säker på att Nordkorea verkligen tänker dra sig ur det planerade toppmötet. Men Donald Trump varnar Kim Jong-Un för att han kan "sluta som Muammar Gaddafi" om inget avtal sluts.

– Vi kanske håller mötet, vi kanske inte håller mötet. Om vi inte håller det kommer det att bli väldigt intressant, sade president Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på torsdagen enligt CNN.

Trump tillade att förberedelserna inför det eventuella mötet fortfarande pågår, men han sade också att utan möte väntar ett nästa steg. Medan han tillbakavisade att Vita huset överväger att använda samma lösning som USA tillgrep i Libyen för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen – vilket nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton nyligen sade – hotade Trump ändå med att samma öde kan drabba Nordkorea om ingen överenskommelse kommer till stånd.

Några år efter avtalet med det libyska styret om dess kärnvapenprogram föll regimen i samband med ett USA-stött uppror. Därefter har landet befunnit sig i ett tillstånd av anarki.

– Om ni ser på modellen som användes för (Muammar) Gaddafi, var det en total utresning. Vi gick in och nedkämpade honom, sade Trump enligt nyhetsbyrån AFP.

Trump försäkrade att Kim Jong-Un kommer att kunna känna sig trygg med ett avtal, och att han kan sitta kvar vid makten.

– Men, den (libyska) modellen skulle med största sannolikhet användas om vi inte når ett avtal, fortsatte han i en varning till Pyongyang.

Nordkorea har fortsatt att visa sin vrede över USA:s och Sydkoreas pågående militärövning. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA kommer Nordkorea inte att delta i något möte med Syd så länge problemen förblir olösta, skriver nyhetsbyrån Reuters.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelar dock att det inte finns några planer på att minska omfattningen av de gemensamma militärövningarna framöver i syfte att underlätta förhandlingar med Pyongyang.

– Det har inte förts några diskussioner om detta, säger Pentagons taleskvinna Dana White enligt Reuters.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03