Trump: Flera delstater kan sättas i karantän

USA:s president Donald Trump. Bild: Jim Watson/AFP/Lehtikuva

USA:s president Donald Trump överväger att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Vi skulle vilja se New York i karantän eftersom det är en smitthärd, säger Trump.

Delstaten står för omkring häften av USA:s konstaterade fall av smittan – över 52 000. Antalet dödsfall i covid-19 i New York har stigit till 728.

Primärvalen i New York skjuts upp till den 23 juni på grund av virusutbrottet, meddelar guvernören Andrew Cuomo. Han tas dock på sängen av presidentens uttalande om karantän och betonar att han inte gillar idén.

– Jag vet inte ens vad det innebär. Jag vet inte hur det skulle kunna genomföras rättsligt.

Cuomo säger att Trump har godkänt fyra temporära sjukhus i New York med sammanlagt 4 000 vårdplatser.

USA:s president Donald Trump.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning