Trump fick seger med riskabelt bagage – höginkomsttagarna drar enorm nytta

Bild: EPA/Chris Kleponis

Skattesänkningar för en republikansk lagstiftare är ungefär det samma som olympiskt guld för en idrottare. Det är med andra ord inte konstigt om Donald Trump och hans partikamrater i den amerikanska kongressen känner sig upprymda.

Efter ett förödmjukande år med svidande förluster och mördande kritik, lyckades partiet ro i hamn de mest betydelsefulla skattesänkningarna på mer än trettio år.

Skattesänkningen gäller så gott som alla delar av det amerikanska samhället, men den är en veritabel lottovinst för företagen. I hopp om att göra företagande mer attraktivt och locka hem amerikanska tillgångar som ligger i utländska banker sänker man företagsskatten från 35 till 21 procent.

Det är också klart att det är höginkomsttagarna som drar den största nyttan av reformen. Enligt den obundna expertorganisationen Tax Policy Center betalar en familj med en sammantagen årsinkomst på drygt 700 000 dollar kring 50 000 dollar mindre i skatt i framtiden, medan en familj som förtjänar 25 000 dollar kan räkna med en skattesänkning på 60 dollar. Dessutom är sänkningarna i företagsskatten permanenta medan skattesänkningarna för individer och familjer är tidsbundna. Det innebär att skatterna kommer att stiga för över hälften av amerikanerna om tio år ifall man inte förlänger eller gör dem permanenta under de kommande åren.

Vid första anblicken ser skattereformen ut som en svårsåld produkt och för närvarande förhåller sig det amerikanska folket skeptiskt till skattereformen. I en mätning som beställts av NBC News anser 41 procent av amerikanerna att Donald Trumps skattereform är dålig medan 24 procent anser att den är bra.

Det är framför allt två aspekter av reformen som är besvärande för republikanerna. Dels ska man förklara obalansen i förmån för företagen och de rika, och dels tvingas man motivera det ökande budgetunderskottet som sänkningarna kan leda till. I bägge fallen anser republikanerna ha ett bra svar. Skapar man bättre förutsättningar för dem som har pengar att göra större vinst, växa och investera, leder det till en snabbare tillväxt i ekonomin, fler jobb och högre löner, lyder det republikanska mantrat. De som får marginella skattesänkningar ska med andra ord hoppas på sekundära positiva effekter av skattesänkningarna för företagen och höginkomsttagarna. Det är genom samma tro på en starkt stimulerad ekonomi och större skatteintäkter för staten som det växande budgetunderskottet ska fixas.

Men allt detta kräver att ekonomin ska påverkas precis såsom republikanerna kalkylerat vid sina skrivbord. Det som är garanterat är höginkomsttagarnas nytta medan de övriga får hålla tummarna för att löftet om ett ekonomiskt uppsving verkligen förverkligas.

Det är ingen tvekan om att skattesänkningarna är en politisk seger för president Trump som nu bevisat att han, trots kaos och kalabalik, kan få ny lagstiftning till stånd. Samarbetet med hans partikamrater i kongressen har varit långt ifrån friktionsfritt under det första året, men med skattesänkningarna visade man att det går att hitta en gemensam och produktiv melodi.

Men insatserna är höga och reformen långt ifrån riskfri. Republikanerna räknar med att folket ställer sig bakom skattesänkningarna när de börjar se de positiva effekter på ekonomin som man hoppas följer. Men under tiden ska reformen försvaras redan nästa höst i kongressval, och räkna med att demokraternas slogan handlar om republikanerna som stal pengarna från de fattiga och gav dem till de rika. Alla mätningar visar att demokraterna har medvind just nu och om de goda effekterna från reformen inte syns i plånboken nästa höst kan oppositionspartiets förlust i dag bli en revansch i morgon.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03