"Trump fäller inte klimatavtalet"

Bild: Anni Reenpää

Donald Trump må förneka klimatförändringen, men det är ingen anledning att misstänka att han överger klimatavtalet som nåddes i Paris, bedömer miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Oroliga röster höjs på årets klimatmöte i Marocko sedan Donald Trump segrat i det amerikanska presidentvalet. Trump är känd för att misstro själva klimatförändringen och för att vilja motarbeta klimatpolitiken.

– Vi lider redan av klimatförändringen efter åratal av passivitet bland de rika länderna, inklusive USA, och med en rubbad klimatförnekare i Vita huset är de relativt anspråkslösa framstegen hotade. Det amerikanska folkets val av president är som en dödsdom för utvecklingsländerna, säger Wilfred D'Costa från folkrörelsen Asian Peoples' Movement on Debt and Development i ett pressmeddelande.

– De fyra närmaste åren är avgörande för att vi ska slå in på en väg från fossila bränslen mot förnybar energi under min livstid. Det katastrofala valet av Trump är en allvarlig påminnelse om vad vi har framför oss, säger Becky Chung från det amerikanska ungdomsnätverket SustainUS.

Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) bedömer att Trump ändå inte kommer att lösgöra USA från Parisavtalet.

– Det finns ingen anledning till panik. USA har ratificerat avtalet och det har trätt i kraft. Jag tror inte att USA lättvindigt börjar rubba balansen i klimatpolitiken, säger Tiilikainen.

Om Trump så vill kunde han dra USA ur Parisavtalet, men den processen tar fyra år. Alternativt kunde han bestämma att USA drar sig ur hela klimatkonventionen, vilket skulle låta sig göras på bara ett år, men även det är tveksamt eftersom USA gick med i konventionen på beslut av den republikanske presidenten George Bush den äldre.

Kimmo Tiilikainen bedömer ändå att årets klimattoppmöte knappast når några framsteg då de amerikanska förhandlarna i praktiken har förlorat sitt mandat i och med maktskiftet.

– Det är svårt att föreställa sig att vi i Marrakech ska lyckas ta konkreta steg framåt beträffande implementeringen av avtalet, säger Tiilikainen.

Däremot, menar han, kommer USA att fortsätta att bygga ut förnybar energiproduktion. De här investeringarna sker på företagsnivå och mycket av den amerikanska klimatpolitiken är delstatsstyrd.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning