Trump: "Det handlar om terrorism, inte religion"

Bild: Mandel Ngan

USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) uppger att alla som stoppats vid flygplatser eller andra ställen i USA på grund av inreseförbuden antingen har tillåtits lämna flygplatsen eller placerats på flygplan som reser ut från landet.

Enligt pressekreteraren Gillian Christensen tilläts 392 personer resa in i landet eftersom de antingen har permanent uppehållstillstånd eller green card, det vill säga tillstånd att vistas och arbeta i USA. Christensen uppgav inte hur många personer som placerats på flygplan.

Republikanledare uppmanar till försiktighet

Senatens republikanska ledare Mitch McConnell har uppmanat president Trump till försiktighet gällande inreseförbuden.

McConnell sade i en intervju för ABC News att han inte kritiserar en skärpning av inreseprocessen. Däremot anser han att USA måste se upp för att sålla inresande personer enligt religion.

McMconnell säger att det finns muslimska länder bland USA:s främsta allierade i kriget mot terrorism och att rikta ett inreseförbud mot muslimer kan vara till en större skada än nytta. Så kan det gå framför allt om inreseförbuden omfattar personer som bidragit till USA:s insatser i terrorismbekämpningen.

Åtminstone en irakisk person, som jobbat som tolk för USA:s armé, har gripits på en flygplats i New York efter att inreseförbudet trädde i kraft.

– Förhoppningsvis tar domstolarna ställning till frågan om det här redan gått för långt, sade McConnell i intervjun.

Trump: Inget muslimförbud

President Trump har vid upprepade tillfällen hävdat att det tillfälliga inreseförbudet inte är ett "muslimförbud". Han anser att medierna vinklat situationen som ett muslimförbud.

Enligt presidenten handlar förbudet inte om religion utan terrorism och USA:s säkerhet. Trump påpekar i ett pressmeddelande att inreseförbudet inte berör ett fyrtiotal länder med muslimsk majoritet.

Trump sade också i pressmeddelandet att USA också i fortsättningen har ett empatiskt förhållandesätt till personer som flyr undan förtryck.

Förvirrning och rädsla

I fredags skrev Trump under en förordning som innehåller begränsningar av invandring och mottagande av flyktingar. Förordningen avbryter mottagandet av flyktingar under fyra månaders tid. Förbudet gäller syriska flyktingar under en obestämd tid. Dessutom förbjuds medborgare i sju muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – att resa in i USA under tre månaders tid.

De nya förordningarna har väckt förvirrning och rädsla och lett till protester på flygplatser och i hamnar.

Under söndagen hävde dock den federala domaren Ann Donnelly delar av förordningens verkställande. Enligt Donnelly kan personer med visum inte avvisas från USA. Tre andra domare gav senare liknande beslut. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning