Trump blåser av topphemligt möte med talibanerna på Camp David – "De dödar tolv oskyldiga under pågående fredssamtal"

Donald Trump skulle ha åkt till Camp David i Maryland för att fredsförhandla med talibanerna på söndagen. Men nu blir det inget. Bild: Jacquelyn Martin/TT-AP

I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamtal.

Donald Trump avslöjar turerna i en serie av inlägg på Twitter under natten till söndagen finsk tid.

"Utan att nästan någon kände till det så skulle de viktigaste talibanledarna och, separat, Afghanistans president i hemlighet ha träffat mig på Camp David på söndagen", skriver han. "De var på väg till USA i kväll", tillägger han, syftande på lördag kväll lokal tid.

Sensationellt avslöjande

Presidenten fortsätter med att beskriva hur mötet nu är stoppat och de fredssamtal som länge pågått på lägre nivå avblåsta. Anledningen är den attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, uppger Trump. "Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamtal, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsfullt avtal ändå", skriver han.

Trots att de planerade samtalen ställs in hyllar den afghanska regeringen Donald Trump. I ett uttalande från president Ashraf Ghani prisar han sina allierades uppriktiga försök och försäkrar samtidigt att man kommer att "arbeta tillsammans med USA och andra allierade för att nå en varaktig fred", skriver nyhetsbyrån AFP.

Avslöjandet om mötet beskrivs i amerikanska medier som sensationellt. Talibanerna har varit USA:s ärkefiender åtminstone sedan de skyddade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin efter 11 september-dåden 2001, och offentligt har det aldrig varit ens i närheten av aktuellt att någon president i USA personligen skulle sätta sig ned vid samma bord.

Tillbakadragande av trupper

Men den svenska Afghanistankännaren Anders Fänge är inte lika förvånad över det planerade mötet på Camp David.

– Det utkast till avtal som finns ska godkännas av Trump. Att han skulle träffa Ashraf Ghani och företrädare för talibanerna var därför inte helt otänkbart, säger han.

Att Trump valde att ställa in förhandlingarna ser Fänge som ett uttryck för den amerikanske presidentens oberäknelighet, men också att det främsta intresset för USA i frågan om Afghanistan är inrikespolitiskt.

– Amerikanerna har varken under George Bush eller Barack Obama varit i Afghanistan primärt för afghanernas intresse utan för sitt eget, menar Fänge.

Donald Trump har själv lovat att USA ska lämna Afghanistan, något som säkert skulle stärka hans stöd bland kärnväljarna inför nästa års presidentval. De inställda förhandlingarna i helgen innebär inte att de förhandlingar som pågått i över ett år inte kommer att återupptas, tror Anders Fänge.

"Talibanerna har övertaget"

Han poängterar dock att slutmålet med USA:s förhandlingar med talibanrörelsen aldrig har varit fred.

– Ska det bli verkliga fredsförhandlingar så måste det ske mellan talibanerna och representanter för regeringen. Ingen har sett det här utkastet till avtal och vet vilka krav amerikanerna har ställt på talibanerna. Det ursprungliga kravet var att förhandla med regeringen, men det är mycket möjligt att det har övergetts.

Och att några direkta förhandlingar mellan just talibanerna och den afghanska regeringen kommer att äga rum har han svårt att se i nuläget.

– Den politiska eliten i Afghanistan är inte enig om hur man ska bemöta talibanerna, vilket är en stor komplikation. Det är uppenbart att det just nu är talibanerna som har både det militära och det politiska övertaget.

De senaste åren har parterna i krigets Afghanistan försökt ta flera steg mot fred. För fyra år sedan prövade president Ashraf Ghani att blidka talibanrörelsen genom att erkänna den som ett politiskt parti, ett erbjudande som avfärdades.

Tre år senare återupprepade han samma erbjudande och föreslog ett eldupphör inför högtiden id al-fitr. Talibanerna avfärdade återigen Ghanis trevare, men valde i stället att utlysa ett eget eldupphör som varade i tre dagar – de första utan våldsamheter sedan 2001.

Sedan september 2018 har USA via sitt specielle sändebud Zalmay Khalilzad fört samtal med talibanrörelsen. I förhandlingarna har ett tillbakadragande av amerikanska trupper villkorats mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan. I januari i år kom uppgifter om att ett ramavtal i princip var klart och sedan dess har tecknen på ett nära förestående avtal avlöst varandra.

Källa: AFP med flera

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning