Trump betvivlar Nordkoreas samtalsvilja

Nordkorea skapar än en gång oreda i regionen. Bild: Lehtikuva/Kcna Via Kns

De projektiler som Nordkorea avfyrade på torsdagen var troligen kortdistansrobotar, bedömer den sydkoreanska militären.USA:s president Donald Trump tolkar händelsen som att Nordkorea ännu inte är moget för förhandlingar.

Enligt Sydkoreas högste militäre ledare avfyrades raketerna från robotbasen Sino-Ri, som ligger nära gränsen mot Sydkorea. De två raketerna flög 420 respektive 270 kilometer i östlig riktning.

Militären uppger att en närmare analys genomförs i samarbete med amerikansk säkerhetstjänst samtidigt som man höjt säkerheten mot ytterligare raketer.

Projektilerna sköts iväg bara några dagar efter att Nordkorea genomfört en militärövning och avfyrat flera projektiler, varav åtminstone en tros var en kortdistansrobot.

Det var också bara timmar innan Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, anlände för samtal med sydkoreanska ledare om förhållandet till Pyongyang.

USA ser allvarligt på avskjutningarna, betonar president Trump:

– Relationen fortsätter. Jag vet att de vill förhandla, de talar om förhandling. Men jag tror inte att de är redo att förhandla.

På torsdagen konfiskerade USA ett nordkoreanskt lastfartyg som enligt en amerikansk åklagare hade brutit mot internationella sanktioner genom att exportera kol och importera maskinvaror till det isolerade landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning