Trump besöker London – möts av protester

Hundratals demonstranter mötte USA:s president Donald Trump när han på torsdagen anlände till London för ett toppmöte med den hårt politiskt ansatta premiärministern May.

Trump landade på flygplatsen Stansted innan han fortsatte med helikopter till den amerikanska ambassadörens residens i London.

Inför resan passade presidenten på att påminna May om den rådande politiska situationen i Storbritannien, med flera minister- och parlamentsavhopp i protest mot Mays brexitplan.

– Jag åker till en ganska turbulent plats nu, eller hur? Med många avgångar, sade Trump på en presskonferens vid Natomötet i Bryssel.

May har förhoppningar om att mötet med Trump ska landa i att ett avtal om framtida frihandel ska skyndas på.

Protester mot Trump har planerats i London och borgmästaren Sadiq Khan har uppmanat demonstranterna att uppträda fredligt. Ett stort polisuppbåd har placerats ut för att garantera säkerheten.

Polisen uppskattar att 500–600 demonstranter fanns på Stansted, och en skara har samlats vid ett avstängt område i Regent's Park nära USA:s ambassad i Winfield House där Trump är inkvarterad. En grupp av demonstranter planerar en aktion för att hålla den gästande presidenten vaken hela natten, genom att blåsa i plasthorn och föra oljud.

Trump verkar ta lätt på protesterna och säger enligt BBC att han tror att britterna "gillar mig mycket".

Aktivister från Amnesty International har satt upp en gigantisk banner på en bro över Themsen. Bild: TT/AP/Luca Bruno

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02