Irakisk vrede efter Trumpbenådning: "Det var en slumpmässig eldgivning i 360 grader"

Skottlossningen i Bagdad 2004 beskrivs som en massaker. De fyra som dömdes för dråp och mord benådas nu av president Trump. Bild: Antonio Scorza/Lehtikuva-AFP, Cliff Owen/TT-AP

Anställda på säkerhetsföretaget Blackwater sköt ihjäl minst 14 irakiska civila. Nu benådas de av USA:s avgående president Donald Trump. I Irak väcker beskedet ilska.

Den 16 september 2007 öppnade anställda från det privata amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater eld mot obeväpnade civila i den irakiska huvudstaden Bagdad. Minst 14 miste livet. Ytterligare ett tjugotal skadades.

Massakern på Nisurtorget blev en internationell skandal och spädde på vreden mot USA:s närvaro i landet. Tre av de inblandade Blackwateranställda – Paul Slough, Evan Liberty och Dustin Heard – dömdes sedermera till trettioåriga fängelsestraff för dråp. Den fjärde, Nicholas Slatten, dömdes till livstids fängelse för mord.

Så här såg det ut fyra dagar efter att Blackwater-anställda öppnade eld mot civila i Bagdad år 2006. Bild: Ali Youssef/Lehtikuva-AFP

Nu får samtliga sina straff upphävda. Vita huset skriver i ett uttalande att männen, som tidigare har varit en del av USA:s militär, "har tjänat landet under lång tid".

Ilska i Irak

I Irak var reaktionerna på benådningarna starka.

– De beviljar immunitet till sina soldater även när de hävdar att de värnar om mänskliga rättigheter, säger Ali Bayati vid Iraks kommission för mänskliga rättigheter till AFP.

Fares Saadi, den polis som ledde undersökningen om skottlossningen mot obeväpnade civila i Bagdad 2007, säger att han gett upp hoppet om rättvisa för länge sedan.

– Det var slumpmässig eldgivning i 360 grader. Jag plockade upp människor, körde dem till sjukhuset och tog deras vittnesmål, säger han.

"Förolämpar offrens minne"

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU kallar beskedet "en ny bottennivå" för den avgående presidenten.

– President Trump förolämpar minnet av de irakiska offren och besudlar sitt ämbete ytterligare med det här beslutet, säger Hina Shamsi, som leder ACLU:s program för inrikes säkerhet, till nyhetsbyrån AFP.

Det finns flera kopplingar mellan Trumpregeringen och Blackwater, som sedan massakern bytt namn till Academi. Säkerhetsföretagets grundare Eric Prince donerade hundratusentals euro till Trumps valkampanj 2016 och fungerar enligt Washington Post som en "informell rådgivare" till presidenten.

Hans syster Betsy DeVos är dessutom Trumps utbildningsminister sedan 2017.

Om du ljuger för att täcka upp för presidenten blir du benådad. Om du mördade civila i krig blir du benådad.

Benådar allierade

Trump benådar också två personer som har dömts för brott i samband med Rysslandsutredningen, som undersökte en eventuell koppling mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

På listan över benådningar finns även tre före detta republikanska kongressledamöter.

Blackwatervakten Nicholas Slatten dömdes för mord och fick det strängaste straffet: livstids fängelse. Nu benådas han av Donald Trump. Arkivbild från 2014 då rättegången hölls. Bild: Cliff Owen/TT-AP

"Om du ljuger för att täcka upp för presidenten blir du benådad. Om du är en korrupt politiker som stöttade Trump blir du benådad. Om du mördade civila i krig blir du benådad", kommenterar Adam Schiff, kongressledamot från Demokraterna som ledde de uppmärksammade riksrättsförhören om Trumps agerande i Ukraina, i ett uttalande återgivet av AFP.

Inte ovanligt

Det är inte ovanligt att amerikanska presidenter utnyttjar sin sista tid vid makten till att benåda personer. I november benådade Trump sin tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som i samband med Rysslandsutredningen erkände att han hade ljugit för FBI. I juli upphävde presidenten också fängelsestraffet för sin tidigare rådgivare Roger Stone.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning