Trump är ingen Reagan

Ingen Trump. Donald Trumps förebild Ronald Reagan talade så folk förstod och var känd via tv innan han blev president. Men här tar likheterna slut. Bild: EPA/Handout

Då Ronald Reagan 1980 valdes till amerikansk president förfasades många över valet av en råbarkad cowboy till den högsta politiska posten i USA. Många har dragit paralleller mellan Reagan och Trump, men likheterna är i själva verket ganska få.

Hur amerikanerna kunde vara så tokiga att de valde en B-skådis till president år 1980 var svårt för många i Europa att förstå. Det man inte kände till på den här sidan Atlanten var att Reagan hade varit en regelbunden tv-gäst i de amerikanska vardagsrummen i nästan ett decennium.

Reagan var ursprungligen en övertygad demokrat och fackföreningsledare i Hollywood när han på grund av de höga skatterna bytte parti på 1950-talet. Vissa rika republikaner lyckades få honom att kandidera i guvernörsvalet i Kalifornien år 1966 då vänstervågen just höll på att växa till sig och han omvaldes fyra år senare.

Anklagelserna om lättviktighet låter bekanta och många har jämfört valet av Donald Trump till president med hur det gick till när hans politiska förebild Ronald Reagan valdes till ämbetet. Trump återanvände visserligen Reagans berömda valslogan "Make America Great Again", men i övrigt är likheterna inte särskilt många.

Den europeiska upprördheten över valet av Reagan utgjorde en grogrund för 80-talets kärnkraftsmotstånd och fredsrörelse och kom att sätta käppar i hjulen för det transatlantiska samarbetet och i synnerhet hur man skulle handskas med Sovjetunionen.

Men då Reagan slutade som president efter två perioder berömdes han för att ha fått till stånd nedrustningsavtal med Sovjetunionen och för att ha uppmanat sin sovjetiske kellega Michail Gorbatjov att riva Berlinmuren.

En likhet mellan Reagan och Trump är sättet att tala till väljarna i så enkla termer att ett barn begriper vad det handlar om. Men här finns en väsentlig skillnad: Reagan framförde ofta ett optimistiskt budskap och var noga med att inte förtala i synnerhet andra partikamrater, något som Trump ägnade sig flitigt åt under valrörelsen.

Bortsett från att både Reagan och Trump har lovat att öka på de militära utgifterna finns det säkerhetspolitiskt väldigt få gemensamma nämnare.

Men om Reagan höll sig på vänlig fot med Gorbatjov, vad är då skillnaden jämfört med att Trump är välvilligt inställd till Putin? Jo, Gorbatjov försökte göra sitt land mer demokratiskt och orientera det västerut – Putin gör precis tvärtom.

En annan olikhet mellan de två republikanska presidenterna är att Reagan ville att USA skulle backa upp sina allierade i Europa och Asien, medan Trump resonerar annorlunda. Reagan trodde också på frihandel – Trump gör det inte.

Maria Gestrin-Hagner Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning