Trump antyder att mötet med Nordkorea kan skjutas upp

USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes på tisdagen i Vita huset.Bild: Mandel Ngan

USA:s president Donald Trump antyder att det finns en risk att toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inte blir av som planerat den 12 juni. Beskedet kom i samband med tisdagens möte i med Sydkoreas ledare Moon Jae-In.

– Om det inte blir av, kanske det blir av senare. Det kanske inte fungerar med den 12 juni, sade Donald Trump inför mötet med Moon Jae-In i Vita huset.

Det är oklart om Trump verkligen backar från ett toppmöte som han varit angelägen om att hålla, eller om han bara uttalade sig strategiskt för att locka Nordkorea till förhandlingsbordet.

Om mötet, som ska hållas i Singapore, inte blir av skulle det vara en prestigeförlust för Trump och hans anhängare som hoppas på den största diplomatiska framgången under det Trumps presidentskap.

Nordkoreas relationer med Sydkorea och USA tinade upp under våren. Inte minst sedan de koreanska länderna enats om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning. Men i mitten av maj hotade plötsligt Nordkorea att dra sig ur toppmötet efter att ha retat upp sig på de gemensamma amerikansk-sydkoreanska militärövningarna.

Före mötet med Trump hade Moon ett möte med utrikesminister Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton där han bad dem skynda på förberedelserna inför toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

Moon Jae-In förväntades tillbringa mindre än två timmar i Vita huset, och han och Trump planerar inte att ha någon gemensam presskonferens eller uttalande efter mötet, enligt medarbetare i Vita huset, skriver The Washington Post.

Fakta

Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då Kim Jong-Un.

Nordkorea har uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni ska Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen säger sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram. Ledningen i Pyongyang är också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.

Från USA:s utrikesdepartement har det dock hetat att planeringen av mötet fortsätter som tidigare och att USA inte har mottagit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig om toppmötet.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33