Trump anklagar korrupta medier och anklagar Sverige för att vara otryggt

Trump talade till en församlad publik i Orlando, Florida. Bild: Joe Raedle

På ett politiskt massmöte i Florida attackerade Donald Trump medierna, och hyllade det han åstadkommit efter en månad som president i USA.Presidentens hänvisning till kriminalitet och "vad som hände i Sverige" väcker förvirring i Sverige.

Mötet, som hölls i en hangar på flygplatsen, inleddes med att presidentfrun Melania Trump ledde en bön och höll ett kort tal. Därefter tog hennes make Donald Trump vid.

– Jag är här för att berätta om planerna för vår framtid. Jag är här för att jag vill vara bland vänner, och bland folket, sade han.

Det dröjde bara några minuter innan presidenten började prata om de "falska nyheter" som han anser florerar, i en hård attack mot medierna.

– De vill inte rapportera sanningen. De har blivit en stor del av problemet, de är en del av det korrupta systemet.

"Hela landet"

Granskande journalistik kring presidentens motgångar och problem i Vita huset har väckt Trumps ilska många gånger, med utfall mot utpekade redaktioner som "lögnare", "korrupta" och så sent som i fredags på Twitter: "det amerikanska folkets fiender".

Vid mötet talade han också om hur smidigt arbetet flyter på i Vita huset, trots den "stora röra" som han anser sig ha fått ärva från det tidigare styret.

Den här typen av politiska massmöten är vanligast förekommande under valrörelser, eller när presidenter söker stöd för stora reformer. Trump ville under sitt tal få fram bilden av ett land där entusiasmen flödar.

– Det sveper över hela landet, titta vad som händer med börsen som bara slår nya rekord och allt som händer med optimismen i vårt land. Det sprider sig.

Han övergick därefter till att tala om jobben.

– Jobben börjar redan komma tillbaka, de kommer tillbaka i en takt du aldrig sett förut, sade Trump, såg ut över folkmassan och stack mellan med en gliring till medierna igen:

– Tror du att några medier kommer att visa upp den här folkmassan? Nej, de kommer inte att visa den.

Svensk media: Vad menar han?

Donald Trump tog efter ett tag upp en av de tusentals åhörarna på scenen. Mannen, synligt nervös men entusiastisk, fick ta över mikrofonen och sade några ord.

– Jag tror inte att Secret Service var så nöjda över det där. Men vi älskar folket, sade Trump.

Trump övergick till att tala om säkerheten i landet och nämnde dödsskjutningar i Chicago och andra städer. Han sade sig ha en plan på att slå sönder de kriminella gängen och stoppa knarket som "flödar in i landet".

Presidenten rabblade upp flera länder där det varit oroligheter eller där han säger att det varit oroligheter nyligen, och nämner utöver de terrordrabbade europeiska länderna också Sverige.

– Ni ser vad som hänt i Tyskland, och hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va?

I svenska medier var reaktionen att förundra sig över exakt vad som hade hänt "kvällen innan". Tidningen Expressen antar att det kan handla om att Trump sett en intervju på Fox News med dokumentärfilmaren Ami Horowitz. I intervjun anklagas Sverige för mörka etniciteten på brottslingar och släta över brottstatistik. I intervjun anges också statistik över hur få asylsökande som jobbar, men enligt Expressen ingår alla sylsökande som inte fått arbetstillstånd och är därför missvisande.

Aftonbladet hänvisar till svensk säkerhetspolis som säger att det inte skett någon förändring i hotbilder eller säkerhet under den tid Trump talar om.

Mötet i Florida ses som en mycket tidig start på en återvalskampanj inför valet 2020. Donald Trump trivs i "valkampanjläget" med en tydlig motståndare, har den republikanske strategen Rich Galen tidigare noterat i en intervju med Reuters:

– Först hade han de republikanska primärvalsmotståndarna, sedan hade han Hillary Clinton och nu har han de onda medierna.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning