Trump åker till Puerto Rico i dag – situationen fortfarande akut

USA:s president Donald Trump ska besöka det orkandrabbade Puerto Rico i dag, uppger bland annat BBC och CNN.

Orkanen Maria för två veckor sedan drabbade ön hårt. Nu råder akut brist på praktiskt taget alla förnödenheter: bränsle, livsmedel och mediciner. Öns infrastruktur led stora skador och många invånare har förlorat sina hem och sina möjligheter att jobba. Åtminstone 8 000 bor fortfarande i nödinkvarteringar.

Såväl myndigheter som invånare på Puerto Rico har varit missnöjda med hur USA skött biståndsarbetet. Det har ansetts långsamt och ineffektivt. Och president Trumps sätt att bemöta kritiken har inte gjort saken bättre.

Biståndsarbetet har ändå effektiverats en aning inför besöket säger öns guvernör Ricardo Rossello. Inom kort väntas 1,5 miljoner fat bränsle anlända. Ett av de största problemen har varit att få bränslet att räcka till de generatorer som används i bland annat sjukhus och matförråd.

Fakta

Del av USA

Puerto Rico är en ö i Västindien som tillsammans med ett antal mindre öar är en självstyrande del av USA.

Puerto Rico har 3,6 miljoner invånare och huvudstaden San Juan har 347 000 invånare.

Den verkställande makten utövas av en guvernör, vald på fyra år, och den lagstiftande av en senat med 27 ledamöter och ett representanthus med 51, också valda på fyra år.

Källa: Nationalencyklopedin.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00