Trummor, skrot och dans i Närpes

Linus Pått knackar i gång musiklektionen med trumpinnarna och Walter Forsén på bas hakar på. De har valt musiklinjen vid Närpes gymnasium. Bild: HSS Media/Ann-Sofie Långvik

Några trumvirvlar bryter tystnaden i simhallens entréhall. Ljudet kommer från musiksalen där musiklinjen i Närpes gymnasium precis har börjat lektionen.

– Ska vi jobba vidare på Good Time, frågar musikläraren Richard Mitts och studerande Linus Pått slår takten med trumpinnarna.

Flickorna stämmer in med sång och de övriga pojkarna kompar på bas och keyboard.

På andra våningen pågår en helt annan verksamhet. Flickorna på gymnasiets träningslinje lyfter skrot, medan fotbollslinjens studerande tränar i bollhallen en bit bort. Fotbollsläraren Alexandru Marca sköter visselpipan.

Tisdag morgon är speciallinjernas morgon i Närpes gymnasium den här perioden. Träningslinjens lärare Anna Fröding berättar att de allra mest hängivna sportarna kan ha upp till tio timmar idrott i veckan.

Emelie Lassas, Alexandra Hellsten och Emilia Launonen har valt träningslinjen. Alla tre har olika bakgrund inom sport och gymnastik. Emelie Lassas har tränat redskapsgymnastik sedan barnsben, Emilia Launonen är aktiv friidrottare och Alexandra Hellsten har spelat fotboll i tio år.

– Jag valde mellan idrott och fotboll, men idrott passade bättre. Då fick jag möjligheten att bygga upp mig efter en skada i fjol, säger Alexandra Hellsten.

– Jag tränar friidrott mest på kvällstid, men i skolan kan jag träna styrketräning som jag annars inte skulle hinna med. Styrka är viktigt även för en friidrottare, säger Emilia Launonen.

En del av dem som väljer idrottslinjen, eller träningslinjen, gör det också för att de vill må bra och träna mer.

– Det är roligt att det inte bara är elitidrottare som väljer träningslinjen utan att det också finns de som vill satsa på hälsan, säger läraren Anna Fröding.

Utöver de ordinarie gymnasiestudierna kan de studerande vid gymnasiet i Närpes välja fotbollslinje, idrottslinje, danslinje, musiklinje eller huslig ekonomi.

Mer än hälften av alla studerande vid gymnasiet har valt någon specialinriktning. Fotbollsspelarna är de mest morgonpigga, som två dagar i veckan börjar träningspasset redan klockan kvart över sju.

– De har verkligen ett brinnande intresse, säger gymnasiets rektor Mikael Snickars.

I viss mån är det till och med möjligt att välja två speciallinjer. Till exempel en musikstuderande kan också välja dans, eftersom danslinjen övar efter skoltid. Det går till och med att kombinera idrott och musik i de flesta fall.

Speciallinjerna i Närpes gymnasium ger ingen examen utan ska betraktas som komplement och fördjupning. De som önskar kan också avlägga gymnasiediplom i ämnet.

– Speciallinjerna erbjuder en kontrast till det sittande arbetet, säger Mikael Snickars.

Att erbjuda specialinriktningar för de studerande är också ett sätt för skolan att profilera sig.

– De som vill satsa på fotboll, idrott, musik och dans kan välja sin närskola och samtidigt få en möjlighet att syssla med det de tycker om och som de annars utövar som hobby. Samtidigt blir det en bra avvägning att få hålla på med något praktiskt utöver gymnasiestudierna. Det ger absolut ett mervärde.

Att träna styrkan är viktigt även för en friidrottare, säger Emilia Launonen på årskurs två. Hon går träningslinjen vid Närpes gymnasium. Bild: HSS Media/Ann-Sofie Långvik

Fotbollslinjen är den äldsta. Den startades 1998 av dåvarande gymnastikläraren Göran Småros. Förra skoldirektören Gunvor Skogman tog initiativ till musiklinjen, som startade hösten 2007. Eva-Lis Mård startade upp träningslinjen hösten 2013.

Även ishockey finns som inriktning i samarbetet med Yrkesakademin, men det här läsåret fanns inte tillräckligt många spelare.

– Just nu är det för få ishockeyspelare, så ishockeylinjen är lite på is för tillfället kan man säga, säger Snickars.

Den yngsta linjen är danslinjen, som startade 2015.

Många av dem som väljer danslinjen har också deltagit i medborgarinstitutets eller i musikinstitutet Legatos danskurser. Men tidigare dansstudier är ändå ingen förutsättning för att söka till gymnasiets danslinje.

– Det bästa är ju att man får hålla på med sitt intresse och dessutom få det till godo i skolan, säger Selina Yrttiaho på årskurs två.

– Har det varit en tråkig dag i skolan glömmer man genast bort det när danslektionen börjar, säger Moa Häggblom.

De studerande kan också avlägga ett gymnasiediplom i dans.

– Det är en bra sak att ha på sitt cv, speciellt om man vill syssla med dans, säger danslärare Anna Teir, som leder danslinjen tillsammans med Sandra Sundlin.

I diplomarbetet ingår att planera och lära ut koreografi samt att göra ett skriftligt arbete inom dans.

På danslinjen testar de olika dansstilar, bland annat "commercial" med fart och fläkt, eller "lyrical", som handlar om att de utifrån budskapet i sången ska förmedla en känsla med dansen.

– Det är krävande att jobba på att få in rätt feeling i varje stil, säger Linnea Göthelid, som är så hängiven dansen att hon deltar i skolans dansövningar trots att hon redan har blivit student och inte längre går i gymnasiet.

Sporadiskt har de vid Närpes gymnasium även haft kurser i huslig ekonomi. En sådan kommer att starta nu på vårterminen.

Finns det plats för fler inriktningar vid gymnasiet i Närpes?

– Det kan hända att vi har nått gränsen nu. Jag vet inte om vi klarar av mera med våra resurser. Det handlar också om att lyckas få det schemalagt så det blir vettigt. Det blir schemakrockar redan nu, säger Mikael Snickars.

Han berättar att det även har funnits "lösa ritblad" för linjer som hundskola eller hästskötsel, men de genomfördes inte.

Fotbolls- och ishockeylinje i samarbete med YA: 15 fotbollsstuderande, blandade årskurser.

Musiklinje: åk I: 9 studerande, åk II: 11 studerande, åk III: 12 studerande.

Träningslinje (idrottslinje): över 30 studerande, blandade årskurser.

Danslinje: 13 studerande, blandade årskurser.

Två olika slag av specialinriktningar

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar gymnasier tillstånd för särskilda utbildningsuppgifter, vilket ger extra stödpengar till de gymnasierna. Totalt finns det 75 gymnasier i landet med särskilda utbildningsuppgifter. Några exempel är IB-linjen vid Mattlidens gymnasium i Esbo, linjerna för humanekologi, bildkonst och musik vid Tölö gymnasium i Helsingfors och idrottslinjen vid Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium i Vörå.

Gymnasier kan ha speciallinjer utan att ansöka om tillstånd, vilket bland annat Närpes gymnasium har.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning