Trudeau: Starkt EU bra för alla

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: Frederick Florin

Där USA ser sönderfall ser Kanada i stället styrka.– Hela världen tjänar på ett starkt EU, säger premiärminister Justin Trudeau på besök i EU-parlamentet.

Den kanadensiske regeringschefen möttes med applåder och fotograferades flitigt av parlamentsledamöterna på plats i Strasbourg.

Dagen efter att parlamentet sagt ja till frihandelsavtalet Ceta utlovade Justin Trudeau en ljus framtid för relationen mellan Kanada och EU.

– Jag är övertygad om att vi kommer att uppnå fantastiska saker tillsammans under kommande år, talade Trudeau.

– Ceta är en direkt spegling av vad vi har gemensamt och kommer att tjäna kanadensare och européer under generationer framöver. Jag kan med säkerhet säga: det här är bara början, sade premiärministern.

USA:s nye president Donald Trump har väckt rejäl oro på sina håll inom EU, inte minst sedan Ted Malloch – som många tror ska bli Trumps EU-ambassadör – i intervjuer talat om att euron kan kollapsa inom 1,5 år och att han gärna ser att hela EU går i graven, precis som Sovjetunionen en gång gjorde.

Från Kanada uppmuntras i stället till god grannsämja.

– Att visa att goda grannrelationer är bra för att få saker gjorda tror jag är något som hela världen kan tjäna på, sade Trudeau på en presskonferens efter talet i Strasbourg.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning