Trött på vågskvalp och fågelsång? Här är fem poddar du inte ska missa

Elena Sulin berättar att bland hennes finlandssvenska vänner är podcaster något som de flesta känner till, men bland de finskspråkiga vännerna var det senast i våras några som aldrig hade hört om poddar. Bild: Jenna Vierinen/SPT

För många betyder midsommar startskottet på semestern. Podcastexperten Elena Sulin ger sina bästa tips, allt från finlandssvenska stjärnskott till gamla klassiker.

Podcasten blev stor i Sverige när mediepersonligheterna Alex Schulman och Sigge Eklund startade " Alex och Sigges podcast " 2012. I Finland har det tagit längre för att podden ska bli något som finns i varje människas vardag.

Elena Sulin har lyssnat på poddar ända sedan hon bodde utomlands. I dag har hon en hel del kunskap om podcaster runtom i världen, och dessutom har hon en egen podcast.

– När jag flyttade tillbaka till Finland 2014 och började jobba på reklambyrå föreslog jag att vi skulle erbjuda poddar till kunder men byrån tyckte inte att det kändes aktuellt, trots att poddar redan då var stora i världen. Nu fyra år senare har samma reklambyrå startat en hel avdelning som fokuserar endast på podcaster. Det säger ganska mycket om poddens utveckling, säger Sulin.

Enligt Sulin är magin med poddar att vem som helst kan göra dem. Det krävs en mikrofon och ett program att klippa med. Utöver det fungerar både garage och sovrum som studio.

– För att göra en podcast behöver man varken vara expert eller känd. Människor tilltalas av enkla berättelser och därför fungerar poddar så bra. Man kan komma från ingenstans och lyckas med en podd så länge man har ett intressant ämne och upplägg, säger Sulin.

Fakta

Elenas Sulins podcasttips

1. Sooo Many White Guys med Phoebe Robinson och Ilana Glazer från tv-serien Broad City

2. The Mystery Show med Starlee Kine från Gimlet Media

3. Atlanta Monster med Payne Lindsey

4. Heavyweight med Jonathan Goldstein

5. Conversations med Richard Fidler

Vi finländarna lyssnar fortfarande regelbundet och troget på radio, och därför tycker Sulin det är intressant att podcaster inte blivit mer populära i Finland.

Det finns något för alla, och det är det bästa med poddar, tycker Sulin. Gillar man hästar finns det podcaster om det. Eller kanske man vill lyssna på program om sex , true crime , ensamma män eller bara samtal om livet ?

Sulins egna finskspråkiga podcast, Pikkurikollisia , är en podcastserie där hon träffar kreativa människor som inte har utbildning inom det område de är verksamma i. Sulin tyckte till exempel att det var intressant när hon träffade och intervjuade artisten Alma, att se att man kan komma hur långt som helst utan att ha en utbildning. Alma kom aldrig in på Sibelius-Akademin, men är nu en av Finlands största artister.

– I dag finns det musiker, bloggare, poddare och influerare. Många har skapat sig en karriär där det inte krävs någon specifik utbildning. Det tycker jag är intressant, säger Sulin som gör tolv avsnitt tillsammans med sin samarbetspartner Redbull.

Profil

Elena Sulin

Utbildad marinbiolog, jobbar som skribent och med podcasten Pikkurikollisia.

Född i Helsingfors, uppväxt och studerat i Sverige, bott utomlands i 10 år innan hon återvände till Finland.

Doktorerade i marinbiologi men blev utbränd och valde att helt byta bana. Jobbade några år på reklambyrå och som kreativ producent innan hon valde att frilansjobba och satsa på skrivandet och poddar.

Även om Finland ligger efter i produktionen av podcaster har något hänt den senaste tiden, framför allt i Svenskfinland. I ett par år har det funnits finlandssvenska podcaster som fortsatt locka lyssnare: bland annat Ted & Kaj med Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho, Magnus och Peppes podcast med Magnus Silfvenius Öhman och Jeanette Öhman, och 85-95 podcast med Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi.

Utbudet har nu börjat öka och under det senaste åren har det dykt upp nya podcaster. Bland de nya stjärnskotten finns Allt vi måste tala om av Carola Ekman och Rebecka Hägert, en podcast om graviditet, föräldraskap och småbarnsåren där de tar upp ämnen som det anser man behöver tala mera om.

En annan ny podcast är Lineriet där Lina Markkula intervjuar framgångsrika finlandssvenskar. Båda dessa podcaster är helt olika i sitt innehåll, och något som inte tidigare funnits i Svenskfinland.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46