Trotsig Lukasjenko grillad av CNN

Belarus hårdföre ledare Aleksandr Lukasjenko har låtit sig intervjuas av amerikanska CNN, men avvärjde många frågor. Arkivbild. Bild: Maxim Guchek/TT-AP-Belta

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har skridit till eget försvar i en sällsynt intervju med ett västerländskt mediebolag, i detta fall amerikanska CNN.

Han avvärjer frågor om det utbredda övervåld och förtryck som hans regim och dess säkerhetsapparat har stått för under det senaste dryga året, när hundratusentals belarusier protesterat mot vad som av allt att döma var ett riggat omval.

– Jag har inget att be om ursäkt för, säger Lukasjenko till CNN, och hävdar att belarusiska fängelser inte är värre än till exempel brittiska eller amerikanska.

Ryssland klev in som den belarusiska regimens garant när den var som mest pressad. Men Lukasjenko viftar bort alla påståenden om att Belarus därmed kan vara på väg att införlivas i den ryska federationen.

– (Vladimir) Putin och jag är intelligenta nog att skapa en union av två självständiga stater som är starkare tillsammans, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning