Trots USA:s nej – G20 lyfter klimatet

USA med finansminister Steve Mnuchin ville inte att klimatet skulle nämnas. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/TT-AP

Klimatet nämns för första gången i en kommuniké från G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer – trots att USA först motsatte sig omnämnandet.

Kommunikén skrevs efter ett möte i Saudiarabien mellan ländernas ekonomiska företrädare.

Efter USA:s invändningar finns till slut en formulering med som innebär att klimatförändringarnas påverkan på den finansiella stabiliteten ska granskas, säger diplomatkällor. Däremot ströks klimatet från en lista med faktorer som hotar den globala ekonomiska tillväxten.

Så även om klimatet togs bort från dokumentets inledning, är det för första gången nämnt i en kommuniké från finansministrarna.

G20-representanterna spår ett måttligt lyft för den ekonomiska tillväxten i världen detta och nästa år, men handelskonflikter, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet utgör riskfaktorer, enligt kommunikén.

Mötet i Riyadh har även handlat om det ekonomiska hotet från coronaviruset, liksom en global skatt på internetjättar som Facebook och Google.

G20 samlar 19 stormakter samt EU och ska åstadkomma internationell finansiell stabilitet. De står för 90 procent av världens BNP, 80 procent av utrikeshandeln och 84 procent av utsläppen från fossila bränslen.

G20 (Group of Twenty) grundades 1999 för att bland annat åstadkomma internationell finansiell stabilitet och bärkraftig tillväxt.

I gruppen samlas finansministrar och centralbankschefer från dessa länder:

Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland, Turkiet, USA och Europeiska unionen, som representeras av rådets permanente ordförande och chefen för Europeiska centralbanken (ECB).

Källa: g20foundation.org

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning