Trots publiksuccén – första året på Amos Rex gick 2,5 miljoner på minus

Konstmuseet Amos Rex första utställning hade 270 000 besökare. Bild: SPT/Anna Back

Enligt Museichefen är det i praktiken omöjligt att göra museer vinstdrivande – förlusten var betydligt mindre än beräknat.

Det nya museet Amos Rex i Helsingfors gjorde en förlust på 2,5 miljoner euro under sitt första verksamhetsår, rapporterar Yle.

Den första utställningen var en publiksuccé – nästan 270 000 personer såg det japanska konstnärskollektivet teamLabs immersiva, interaktiva verk. Som mest har kön ringlat sig runt Glaspalatset och kötiden uppgått till flera timmar. Utställningen öppnade i slutet av augusti och avslutades i söndags, den 6 januari.

Museichef Kai Kartio säger till Yle att den ekonomiska förlusten trots allt var omkring en halv miljon euro mindre än budgeterat. Enligt Kartio är fasta kostnader för utrymmen och personal så höga att de inte går att täcka med biljettförsäljning.

– Konstmuseer är en ganska speciell affärsverksamhet, eftersom det är väldigt väldigt svårt, i praktiken omöjligt, att göra ett positivt resultat, säger Kartio till Yle.

Texten har korrigerats den 7 januari kl 8.20. Förlusten på 2,5 miljoner euro gäller museets första verksamhetsår.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning