Trots publiksuccén – första året på Amos Rex gick 2,5 miljoner på minus

Enligt Museichefen är det i praktiken omöjligt att göra museer vinstdrivande – förlusten var betydligt mindre än beräknat.

Det nya museet Amos Rex i Helsingfors gjorde en förlust på 2,5 miljoner euro under sitt första verksamhetsår, rapporterar Yle.

Den första utställningen var en publiksuccé – nästan 270 000 personer såg det japanska konstnärskollektivet teamLabs immersiva, interaktiva verk. Som mest har kön ringlat sig runt Glaspalatset och kötiden uppgått till flera timmar. Utställningen öppnade i slutet av augusti och avslutades i söndags, den 6 januari.

Museichef Kai Kartio säger till Yle att den ekonomiska förlusten trots allt var omkring en halv miljon euro mindre än budgeterat. Enligt Kartio är fasta kostnader för utrymmen och personal så höga att de inte går att täcka med biljettförsäljning.

– Konstmuseer är en ganska speciell affärsverksamhet, eftersom det är väldigt väldigt svårt, i praktiken omöjligt, att göra ett positivt resultat, säger Kartio till Yle.

Texten har korrigerats den 7 januari kl 8.20. Förlusten på 2,5 miljoner euro gäller museets första verksamhetsår.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46