Trots förbudet – tusentals nya bränder i Amazonas

Ett eldningsförbud har införts i Brasilien. Bild: Leo Correa/TT-AP

Antalet bränder i Amazonområdet fortsätter peka uppåt, trots att ett två månader långt eldningsförbud råder.

Enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) bröt 3 859 bränder ut under de första 48 timmarna efter att eldningsförbudet infördes. 2 000 av bränderna var koncentrerade till regnskogsområdet i Amazonas.

I Amazonas är det under den här tiden på året torrperiod vilket gör att bränderna har lätt för att sprida sig. Sedan i januari har 88 816 bränder brutit ut i hela Brasilien och enligt experter är det en direkt konsekvens av böndernas avskogning av regnskogen.

G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning