Trots bakslag – SOK vägrar ge upp OS-dröm

Ungdoms-OS pågår som bäst i Buenos Aires. Bild: Lehtikuva/Eitan Abramovich

Den tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stad säger nej till ett OS i staden 2026.

Sveriges olympiska kommitté SOK ger dock inte upp:

– Vad vi hörde i dag är att dörren för OS är öppen i framtiden så det finns ju en grundtro på det, säger Richard Brisius, vd för den svenska OS-ansökan.

Enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS 2026.

– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger König Jerlmyr.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus.

Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, säger Ernlund.

Inget ekonomiskt krav

Sveriges olympiska kommitté, SOK, låter sig dock inte nedslås. Enligt Richard Brisius ingår inga skattepengar i budgeten och han pekar på att de ekonomiska förutsättningarna för OS och Paralympics förändrats dramatiskt.

– Vi hörde att de uppfattar att de saknar underlag. Vi vill ha en dialog med politikerna och informera om allt det nya som adresserar de frågor som de har, säger Brisius till TT.

Den svenska kandidaturens budget är på 1,235 miljarder euro. Av dessa bidrar Internationella olympiska kommittén (IOK) med cirka 850 000 euro. De återstående 400 000 euro är tänkt att finansieras privat. En statlig kostnad kan det dock bli för säkerheten kring OS-arrangemanget.

"Försiktigt positiv"

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna. Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund sade att förutsättningarna för ett OS i Sverige "aldrig varit bättre" än nu, men att bland annat ansvaret om skattebetalarnas pengar måste vägas in innan partiet kunde ta ställning.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Det finns tre kandidater, förutom Stockholm är det Calgary och Milano tillsammans med Cortina d'Ampezzo.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning