Tropiska nätter och brandröda väderkartor – ändå är det historiska värmerekordet under 20 grader

Finlands badstränder har haft många besökare denna sommar. Bild: SPT/John Eriksson

Årets julimånad var rekordvarm, enligt statistik från Meteorologiska institutet. Södra och sydvästra Finland är de varmaste områdena i landet, sett till årets medeltemperatur.

På onsdagen meddelade Meteorologiska institutet att juli i år var den varmaste julimånaden någonsin under institutets statistiska historia. Meteorologiska institutet har jämförbar, landsomfattande statistik ända från början av 1900-talet.

Finlands medeltemperatur i juli 2018 var 19,6 grader, vilket är 0,4 grader mer än det tidigare värmerekordet för juli som härstammade från 1941. I själva verket var juli 2018 inte bara den varmaste julimånaden någonsin, utan också den varmaste månaden någonsin i Finland.

– Juli brukar vara den varmaste månaden på året. Årets julimånad var den varmaste månaden under den tid vi samlat jämförbar statistik och juli 1941 är tvåa, säger meteorolog Niina Niinimäki från Meteorologiska institutets klimattjänst.

Meteorologiska institutet fastställer en månads medeltemperatur genom en räkneprocess som tar bland annat höjdskillnadernas och vattendragens inverkan på temperaturen i beaktande. Allt som allt finns det ungefär 400 observationsstationer runtom i Finland men alla av dem mäter inte temperatur.

Meteorologiska institutet har delat in Finland i kvadratiska områden på tio gånger tio kilometer och räknar ut dygnets medeltemperatur för vart och ett av dessa. I uträkningen av dygnets medeltemperatur tar institutet i beaktande åtta observationer per dygn, det vill säga en var tredje timme.

Dygnens medeltemperatur räknas ihop till månadens medeltemperatur och alla områdens månatliga medeltemperatur räknas i sin tur ihop till månadens medeltemperatur för hela landet.

Niina Niinimäki berättar att kustområdena i södra och sydvästra Finland är landets varmaste områden sett till hela årets medeltemperatur. På sommaren kan temperaturerna i östra Finland vara lika höga som i södra och sydvästra Finland men på vintern är det kyligare i öst. Kallast brukar det vara i Kilpisjärviområdet i nordvästra Lappland, både på sommaren och på vintern.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning