Trollbesök i främmande land

Rölli i sött sällskap. Linnéa Röhr och Allu Tuppurainen i Rölli och alla tiders hemlighet. Bild: Malla Hukkanen

BARNFILM

Rölli och alla tiders hemlighet

Regi och manus: Taavi Vartia. Foto: Jyri Hakala. I rollerna: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr, Krista Kosonen, Turkka Mastomäki, Iina Kuustonen.

Rölli är fantasy på fornfinländska, ett stycke trollskoj som vid det här laget har hela trettio år på nacken. Trettio års jubileum blir det också för skådespelaren Allu Tuppurainen, i rollen som den kaxiga och lätt dumdristiga men avgjort godhjärtade trollgubisen.

Rölli och alla tiders hemlighet (Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus) är den i ordningen fjärde spelfilmen sedan starten år 1991, en veritabel roadmovie där de exotiska sagomiljöerna avlöser varandra.

I den nya filmen får Rölli sällskap av Ljungen/Juurakko (Linnéa Röhr), en tapper tös som i sin ungdomliga entusiasm får för sig att gå till grunden med sitt eget förflutna. Hon vill veta var hon egentligen hör hemma, detta efter att storken i tiderna tappade henne i luftrummet ovanför Röllibyn.

Rölli själv, som ju faktiskt börjar bli till åren, ställer sig något mera skeptiskt. Men till slut har han inget val – det gäller att värna om sitt rykte som det "grymmaste" (läs: modigaste) av skogstroll.

Det bäddar för en odyssé där de välbekanta Rölli-miljöerna får lov att lämna över till landskap av helt andra slag. När Rölli och hans följeslagare inte klättrar upp för daggstänkta berg väntar seglatser i främmande farvatten.

Däremellan trivs man i förtrollade skogar och i kamelvänliga ökenlandskap (delar av filmen är inspelade i spanska Almeria, hem även för Sergio Leone och Steven Spielbergs Indiana Jones-äventyr).

Lägg till de animerade inslagen och flygande, digitalt framkallade jättedrakar och resultatet är en grann karamell där det skojfriska varvas med mera äventyrliga element, de småsöta moralkakorna inte att förglömma.

Trots det får man lätt en känsla av att filmen, skriven och regisserad av Taavi Vartia, levererar snarare på bredden än på djupet.

Allu Tuppurainen är givetvis säkerheten själv som det trutbuliga skogstrollet allt medan Linnéa Röhr kompar med hjärta och fräschör, men därutöver känns det ibland lite väl spretigt - med den påföljd att Det stora äventyret tenderar att fastna i startblocken.

Å andra sidan är ju Rölli ett "brand" som heter duga. Och sånt brukar smälla högt i de här sammanhangen.

Krister Uggeldahl

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning