Troll i energidiskussionen

Bild: Wilfred Hildonen

Den planerade gasledningen Nord Stream 2 fick förra veckan de tillstånd som krävs för att bygga ledningen genom Finlands ekonomiska zon. Men på andra håll är företaget fortfarande föremål för stormaktspolitik, en politik som Finlands Fortum också dras in i.

Nord Stream 2 är ett rent kommersiellt projekt, EU behöver mer naturgas och den gas Nord Stream 2 levererar konkurrerar på kommersiella villkor med annan gas inom EU. Så vill företaget Nord Stream 2 att projektet med två nya parallella gasrör från Ryssland till Tyskland ska ses. Planen är att gas ska strömma i den nya ledningen i slutet av nästa år.

Hittills har Finland och Tyskland beviljat de tillstånd som behövs för ledningsbygget, medan processen fortfarande pågår i Ryssland, Sverige och Danmark. Nord Stream 2 väntar sig att även de tillstånden ska vara klara de närmaste månaderna. I Danmark finns ett lagförslag om att danska staten ska ha rätt att förhindra byggandet av infrastruktur på sitt vatten, men det är oklart om det förslaget kommer att påverka gasprojektet.

Samtidigt som ledningsprojektet rullar på får diskussionen allt märkligare drag. Inom EU har flera medlemsstater redan länge försökt få EU:s nya gasdirektiv att gälla även ledningar från tredje land och till exempel i Sverige har både politiker och militärer varnat för att gasledningen utgör ett säkerhetspolitiskt hot. Inom EU varnas också för att unionen blir alltför beroende av rysk gas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har också upprepat att den nya ledningen inte får hota gasimport från Ukraina.

Men nu har den finländska energijätten Fortum dragits in i debatten, helt ofrivilligt. Genom sitt förvärv av knappt halva tyska Uniper kommer Fortum att vara, om än indirekt, ett av de företag som står bakom finansieringen av den nya gasledningen. Uniper är ett av sex företag som är med och finansierar projektet på åtta miljarder euro. Ryska Gazprom är ensam ägare till Nord Stream 2.

Så sent som förra veckan sade Unipers vd Klaus Schäfer vid en pressträff i Tyskland att han fortfarande inte förstår den strategiska logiken bakom Fortums förvärv. Nord Stream 2 är däremot ett kommersiellt vettigt projekt som både Tyskland och Ryssland drar nytta av, anser Schäfer.

Fortum har inte kommenterat turerna kring Nord Stream 2 utan konstaterat att man som börsbolag inte deltar i den politiska diskussionen.

Alltid kan man ändå inte välja. Må vara att Fortum inte själv deltar i den politiska diskussionen, men koncernen blir trots det föremål för politik, nu senast i Ryssland. Redaktör Jarmo Mäkelä citerar i en kolumn i Helsingin Sanomat den ryska regeringens Rossijskaja Gazeta som skriver om Fortum under rubriken "Gästen som blev värd". Den ryska skribenten Mihail Deljagin är ekonomisk rådgivare till den ryska regeringen.

Deljagin skriver enligt Mäkelä att Fortum speciellt efter sitt förvärv av Uniper är ett "supermonster som behärskar energiproduktion som är livsviktig för hela områden".

Nord Stream 2 har fått sitt tillstånd i Finland och det ryska energiprojektet i Finland, Fennovoimas kärnkraftverk, går vidare. Trots det hamnar Fortum nu i centrum för en rysk energipolitisk diskussion, precis enligt samma principer som Nord Stream 2 diskuteras på många håll inom EU. Det är en diskussion som bara till valda delar bygger på fakta och som i slutändan inte gagnar någon.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning