Trivs med roboten i sängen

Tryggheten. Centralenheten vakar över Airas trygghet. Sensorer i kylskåp, säng och ytterdörr avslöjar för de anhöriga om något är på tok. Bild: Juha Laitalainen

– Jag vill inte ha någon annan människa i min bostad. Roboten sparkar inte och snarkar inte, säger Aira Samulin och pekar på sin motoriserade säng. I sänghalmen gömmer sig "roboten" som vakar över hennes säkerhet.

Aira Samulins stadslägenhet på Bulevarden i Helsingfors är späckad med smart säkerhetsteknologi, apparater som ger ensamboende seniorer och deras anhöriga trygghet – till en överraskande billig peng.

– Själv anser jag att människan mår bättre om den får bo i sitt eget hem så länge som möjligt. En vårdplats kostar 100 000 euro om året och allt fler lever till 100, deras barn är 80 och barnbarnen 60. Säkerhetsteknologin avlägsnar onödig ängslan hos en miljon finländare.

– Jag är rätt person att sprida det här budskapet för jag har åldern och livserfarenheten, säger hon.

Helt självklart var det dock inte för henne själv att låta installera sensorer och larmfunktioner i sitt eget hem. Det skedde efter att barnbarnet Niko ställde sig tveksam till att dottern skulle övernatta hos "Ylämummo" Aira.

– Själv tycker jag förstås inte att jag behöver dem, men om det lugnar familjen så skaffar jag dem, tänkte jag.

Nu är hennes ytterdörr och kylskåpsdörr försedda med sensorer. Om kylskåpsdörren inte använts under en viss tid larmar systemet barnbarnen Kiti och Niko. Samma gäller om hon inte stigit upp ur sängen eller lagt sig inom vissa förprogrammerade tider. Eller om ytterdörren blivit öppen eller varit stängd misstänkt länge.

Det vill säga den larmar om avvikelser. Apparaten är självlärande och lär sig därmed klientens vanor och kan därför reagera på allt som avviker från dem.

– När Kiti var i Mexiko kunde hon följa min sömnrytm och ringa när hon visste att jag hade stigit upp.

Senioren väljer förstås själv vem som mottar larmet. Det kan också vara servicebolagets kontrollrum, som är bevakat 24/7.

Smarthuset i Hyrsylän mutka är som en prototyp för ett aktivt seniorboende. En funktionshindrad kan ta sig fram överallt.

– Fönstren når nästan ner till golvet så en sängliggande kan njuta av naturen utanför, visar Samulin.

Drömmen är att huset någon gång kan användas av Samulins yrkesgrupp, åldrande danskonstnärer. Ett rum har reserverats för dans, och utrustats med en boxningssäck.

– Den har använts av OS-guldmedaljören, min farbror Sten Suvio, säger Samulin och klämmer till den med en rak höger.

– Härlig motion, jag har boxats på Harri Piitulainens gym.

I direkt anslutning till dansrummet finns en pool där man kan utöva vattendans eller -gympa.

– Jag har ombildat hela Hyrsylän mutka till en stiftelse, säger Samulin som hoppas att det kan bli en reträttplats för konstnärer, danskonstnärer eller andra kulturarbetare, människor som har gemensamma intressen.

Servicepaketet som består av en centralenhet, fem rörelsesensorer och två dörrsensorer, kostar 300 euro att installera (hushållsavdraget gäller) och därefter 49 euro/månad. Systemet levereras av Terveysoperattori Oy.

Sängroboten, det vill säga den tunna sensorförsedda fliken som sticks in under bäddmadrassen levereras av finländska företaget Emfit i Vaajakoski som utvecklat produkten.

Den registrerar den sovandes puls och andning. En mer avancerad modell kan mäta sömnkvaliteten och förändringar i pulsfrekvensen och därmed förändringar i hälsotillståndet.

Installationen av sängroboten kostar 195 euro och månadspriset är 19,90 euro, den utnyttjar bostadens wifi-anslutning eller 3G-förbindelse.