”Trist bild av ­teknologi försämrar konkurrenskraften”

”FRAM MED FÖREBILDERNA!” Det finns många felaktiga uppfattningar om it-branschen, säger Piia Simpanen. Genom att lyfta fram kvinnliga förebilder vill hon bredda bilden av vad ett jobb i it-branschen innebär och hjälpa fler kvinnor att hitta sitt drömyrke inom branschen. Bild: Leif Weckström

Piia Simpanen, sakkunnig vid Teknologiindustrin tror på rollmodellens kraft när det gäller att locka fler kvinnor till it-branschen. – Med fler kvinnor blir hela branschen mer konkurrenskraftig, säger hon.

Diskussionen om kvinnor i teknologi­branschen fokuserar ofta på jämställdhet – men frågan är ännu större än så, säger Piia Simpanen. Hon arbetar som sakkunnig vid Teknologiindustrin och i går föreläste hon vid evenemanget Girlz in tech.

– Att kvinnor ska erbjudas samma arbetsmöjligheter som män är ett viktigt självändamål, men i slutändan handlar det här faktiskt om hela den finländska teknologibranschens konkurrenskraft på den globala marknaden. Det har bevisats om och om igen: företag med större mångfald är mer innovativa och når bättre resultat. Kvinnorna behövs. Men i dag utgör de bara 20 procent av branschen och det är på tok för lite, säger Simpanen.

Mer än maskiner och bilar

Simpanen har under de senaste åren deltagit i produktionen av evenemanget Women in tech, ett affärsforum som riktar sig till både yrkesverksamma och studerande. I samband med det har hon insett hur viktiga goda förebilder är.

– Om unga kvinnor aldrig får träffa kvinnliga proffs och höra deras karriärberättelser är det lätt hänt att de tyr sig till vaga, ofta felaktiga, sinnesbilder. Många associerar teknologibranschen till grå fabriker, asociala nördar och en isolerad och ensam arbetsbild. Men i själva verket är arbetet mångsidigt, kreativt och människonära. Man kan arbeta med en massa olika saker.

Bilden av teknologibranschen börjar formas redan i skolan och många flickor väljer bort naturvetenskaperna i ett tidigt skede.

– Skolböckerna i fysik, matematik och kemi rör sig i en ganska pojkaktig värld. Det handlar mycket om bilar, maskiner och byggande, men exemplen kunde lika gärna tas från människonära ämnen som kroppens fysik, miljöteknik eller hälsa. Jag menar alltså inte att man ska lära ut något slags rosa "tjej-teknologi", utan att man borde bredda bilden och visa vad människor på riktigt sysslar med inom teknologin.

Alla gynnas

Under arbetet med Women in tech har hon ibland stött på personer som undrar varför man prompt ska "tvinga in kvinnor i en bransch som inte intresserar dem".

– Till dem säger jag att vi inte tvingar någon, utan bara visar vilka möjligheter som finns. Och att mångfalden inom branschen gynnar oss alla. Teknologin utvecklar tjänster och produkter för hela samhället, och i det samhället finns det olika sorters människor med olika sorters behov. Därför blir resultatet bättre om män och kvinnor arbetar tillsammans.

Hur hittade du själv till branschen?

– Lätt svar: Jag föddes i teknologbyn i Otnäs! Min pappa är diplomingenjör och han uppmuntrade mig att läsa matematik och fysik. Det dröjde inte länge förrän jag insåg att diplomingenjörsexamen öppnar många dörrar och låter mig kombinera alla de ämnen som verkligen intresserar mig: matematik, psykologi, ledarskap och hälsa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning