Trippelt HIFK i topp

Pinja Konttinen skickar iväg Viivi Lehikoinen på sista etappen. Bild: Mikael Finell

Helsingfors IFK valde att låta landslagsdamerna Viivi Lehikoinen och Nea Mattila löpa i stafett-FM i 19-årsklassen i stället för med damerna som i fjol. Slutresultatet blev precis så förkrossande som man kunde vänta sig – tre FM-guld.

Viivi Lehikoinen, Nea Mattila och Sanni Pajasmaa var med om att hemföra tre FM-guld i 19-årsklassen. Segrarna hemfördes på 4x100 meter, 4x100 meter häck och 4x400 meter.

Pinja Konttinen fullbordade HIFK:s guldlag på söndagen, medan Sandra Piippo-Pinho var sista länk på lördagens 4x100 meter.

- Vi har löpt stafett tillsammans sedan vi var i 15-årsklassen och nu är vi sista året i 19-årsklassen, så tränarna valde att vi skulle löpa i vår egen åldersklass, säger Viivi Lehikoinen.

Söndagens segrar i häckstafetten och på 4x400 meter föll Lehikoinen väl i smaken.

- Flickorna hade bäddat bra för mig, men inget var ännu avgjort när jag gav mig iväg, säger Lehikoinen som löpte ankaretapperna.

Lite extra krydda på 4x400 meter var sjabblet i första växlingen.

- Det var så spännande och så fumlade vi lite. För egen del fick jag överloppsenergi av det, jag löpte garanterat fort, säger Nea Mattila.

När Viivi Lehikoinen och Nea Mattila ombeds sammanfatta säsongen levereras varierande svar.

- Jag får inte vara för kritisk, men inte är jag speciellt nöjd med säsongen. Den innehöll höjdpunkter som EM, egna VM och FM-guldet i Kaleva Spelen, men annars var det jämntjockt, säger Viivi Lehikoinen.

- Jag är jättenöjd med min säsong, den har varit bättre än jag kunde föreställa mig och det här var en fin avslutning på den, säger Nea Mattila.

Två sekunder

Mattila har i år förbättrat sitt personliga rekord på 400 meter häck med över två sekunder.

Senaste rekordputsningen kom för en dryg vecka sedan, då hon segrade i landskampen mot Sverige.

- Tidigare var jag så oerfaren på 400 meter häck, men under säsongen har jag lärt mig läsa häckarna bättre och dessutom lyckats bättre med fartfördelningen, säger Nea Mattila.

Det var inte bara HIFK:s 19-årsdamer som hade anledning att fira på söndagen.

Kamraternas herrlag med Gustav Klingstedt, Don-Zheni Ekoebve, Jaakko Lehtilä och Erik Back segrade på avslutande 4x400 meter.

Hinderesset Topi Raitanen förde HKV till seger på 4x1500 meter.

- Som lag gjorde vi ett jämt lopp, inget märkvärdigare än så, säger Topi Raitanen.

Av Raitanens hellyckade säsong återstår bara ett 3000 meters lopp på tegelstybb i Karleby inkommande fredag och några orienteringstävlingar.

- Jag är mycket nöjd med min säsong. Jag har gått framåt på alla delområden och fått vara frisk, så det ser lovande ut med tanke på nästa år, säger Topi Raitanen.

För fjärde året i rad hemförde Esbo IF FM-guldet i herrarnas gångstafett över 3x3000 meter.

Elmo Koivunen och Mikko Ruokolainen har varit med i vinnarlaget alla fyra gånger.

För den tredje länken, fjortonåriga Jonathan Ekberg var FM-segern hans första.

- Det känns helt bra, säger Jonathan Ekberg efter vunnet FM-guld.

Förutom gång, som Ekberg satsat på de senaste ett och ett halvt åren, sysslar han också med löpning och då är det i första hand 2000 meter som gäller.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning