Flygstopp till Tripoli efter flygplatsräd

Libyska regeringstrupper i staden Misrata. Bild: Lehtikuva/AFP/ Mahmud Turkia

Tripolis enda fungerande flygplats har stängts ned sedan den bombats. Det innebär ett totalstopp för flyg till huvudstaden och dess närområde.

Hjälporganisationen IRC säger till TT att stoppet kan leda till att hjälparbetare inte längre kan ta sig in i landet.

– Vi har precis fått veta att flygplatsen i Tripoli, Migata, har bombats, säger Mina Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats till TT över telefon från Tunisiens huvudstad Tunis.

Internationella nyhetsbyråer bekräftar att den sista fungerande flygplatsen i Tripoli, Mitiga, belägen i stadens östra delar, har stängts sedan den bombats av stridsflyg. En källa på flygplatsen uppger att ingen av de stridande parterna har sagt sig ligga bakom bombningen, som träffade en landningsbana utan att skada någon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt rapporterar Reuters att Khalifa Haftars styrkor förlorat kontrollen över Tripolis numera nedlagda internationella flygplats söder om staden, där strider pågått under flera dagar.

Gränsen stängd

Mina Zingariello, som sitter fast i Tunis, har försökt ta sig till Tripoli i flera dagar. På söndagen ställdes hennes flyg till Misrata, öster om Tripoli, in – flygstoppet gäller även områdena runt huvudstaden.

Dessutom har gränsen mellan Libyen och Tunisien stängts, enligt Zingariello.

– Det är nu väldigt osannolikt att nya hjälparbetare kommer att kunna ta sig in. Vi har fortfarande ett team med 130 personer i landet, som arbetar för fullt, men det kommer att bli mycket svårt för nya hjälparbetare att ta sig in, säger hon.

Vill se vapenvila

Sedan krigsherren Khalifa Haftars offensiv inleddes i torsdags har minst 35 personer dödats och tusentals försatts på flykt.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini talade med FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé på måndagsmorgonen och manade sedan till en gemensam hållning gentemot krigsherren Khalifa Haftars framryckning i västra Libyen.

– En humanitär vapenvila måste implementeras fullt ut för att låta civila och skadade evakueras från staden, undvika ytterligare militär upptrappning och tillåta en återgång till politiska förhandlingar och det politiska spåret, sade Mogherini på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

– Jag riktar en väldigt stark uppmaning till Libyens ledare, och särskilt till Haftar, om att direkt avbryta alla militära operationer och återgå till förhandlingsbordet under FN:s överseende, säger Mogherini enligt AFP.

USA och Ryssland

Liknande ord hördes dessförinnan även från USA:s utrikesminister Mike Pompeo som betonade att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, sade Pompeo enligt nyhetsbyrån AFP.

Från Ryssland, som tillsammans med Egypten och Förenade Arabemiraten ses som Haftars starkaste allierade, kom samtidigt maningar om lugn.

– Ryssland tar varje tillfälle i akt att uppmana alla parter att inte vidta åtgärder som kan orsaka blodiga strider och dödsfall bland civila, sade presidentens talesperson Dmitri Peskov i Moskva enligt nyhetsbyrån Interfax.

Tusentals på flykt

Khalifa Haftar har med sin milis Libyens nationella armé (LNA) de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte.

Enlig AFP pågår måndagens strider kring Wadi Rabi, öster om Tripoli, samt kring stadens flygplats, som förstördes i inbördeskriget 2011, cirka tre mil åt söder.

LNA är en av flera miliser som har vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Fakta

Kaoset i Libyen

Libyen är splittrat i olika delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli, och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källa: Landguiden/UI med flera

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning