Trio Systrafolk väcker skärgårdens visskatt till liv

Trio Systrafolk vitaliserar bortglömda finlandssvenska skärgårdsvisor. Från vänster Marika Kivinen, Victoria Lindqvist och Linda Sundberg. Bild: Cata Portin

Linda Sundberg, Marika Kivinen och Victoria Lindqvist ger bortglömda åboländska skärgårdssånger en pigg renässans. På högsommarturnéns meny står allt från längtansfulla ballader till absurdistiska nidvisor.

– Skärgårdens sångskatt är otroligt spännande och mångsidig, säger Linda Sundberg, som tidigare bland annat jobbat som programledare i Buu-klubben.

– Sångtraditionen skulle dö ut om man inte gav den nytt liv, framhåller hon.

Det är just det Trio Systrafolk, som förutom Sundberg i år består av Marika Kivinen och Victoria Lindqvist, tänker göra. I juli turnerar de för andra gången i skärgården med finlandssvenska folkvisor från Åboland, som de sjunger a cappella.

Tanken började gro på Svenska teatern där Sundberg, som jobbade som dramapedagog, var med om att ordna en allsångskväll med nordiska erotiska folksånger som tema. När Sundberg grävde vidare i Svenska litteratursällskapets arkiv hittade hon en rik repertoar av äldre skärgårdsvisor, av vilka många fallit i glömska.

– En stor del av sångerna handlar om kärlek och om sociala klasser, med rader i stil med "jag är blott en fiskarflicka". Ett annat tema är längtan, när männen var tvungna att åka ut på sjön för längre tider. Så har vi mytiska ballader om näcken som bor under bron, och det galnaste fyndet: en absurdistisk nidvisa från Houtskär som handlar om Gustav Vasa, berättar Sundberg.

Visskatten grundar sig på uppteckningar gjorda av Greta Dahlström och Alfhild Forslin i Åbolands skärgård på 1920- och 1930-talen. Många av de här visorna blev också nedtecknade av Sveriges Radio, där de sjöngs av den Nötöbördiga vissångaren Svea Jansson. Jansson hade över tusen visor på sin repertoar, ett muntligt skärgårdsarv som hon bland annat fick via sin mormor Eva Gustava Jansson, som i sin tur lär ha fått dem av sin mormor.

– Sammanlagt handlar det om 1 700 visor, framförda av 320 olika sångare. Det är svårt att säga exakt hur gamla de är eftersom allt grundar sig på muntlig tradition, men de äldre lär härstamma från 1700-talet, säger Sundberg.

Trio Systrafolks turné börjar på Aspö den 4 juli och avslutas i Korpoström den 15 juli. I slutet av augusti blir det två extra nummer i Tenala och Bromarv. Erfarenheterna från fjolåret gav mersmak.

– Det är ljuvligt stämningsfullt att sjunga visorna trestämmigt i deras rätta miljö. Hos många av de äldre skärgårdsborna väcktes starka känslor och minnen till liv. Också yngre sommargäster dök upp på konserterna, säger Sundberg.

– Till det häftigaste hörde att sjunga vid det gamla kapellet på Nötö, där Svea Jansson ligger begraven. Efter konserten gick vi till stugan där hon hade bott. De sommargäster som bor där nu bjöd oss på en drink, och så sjöng vi några av Svea Janssons sånger i hennes gamla kök, fortsätter hon.

Sundberg, Kivinen och Lindqvist har alla kopplingar till Åbolands skärgård. De tar sig ofta från den ena orten till den andra med Sundbergs pappas träbåt.

– Vi har alltid någonstans att bo när vi är på turnéer. Drömmen är att någon gång ha en gammal folkbåt att åka mellan de olika ställena med, för att slippa det höga motorljudet, säger Sundberg.

4.7 Aspö, spontana framföranden under spelmansdagen

6.7 Brännskär kl. 20

11.7 Nötö kapell kl. 18

12.7 Nagu, Framnäs kl. 19

13.7 Hitis kyrka kl. 19

14.7 Vänö kulturhus kl. 19

15.7 Korpoström, skärgårdscentret kl. 19

24.8 Tenala, Villa Christine kl. 19

25.8 Bromarv, Stallkrogen (Forneldarnas natt) kl. 19

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning