Trio med nygammal toppsaxofonist

Bild: Skivkonvolut

Tane Kannistos ädla saxofonsound förgyller hela skivan. I hans spel återspeglas hela instrumentets långa tradition inom jazzen, menar Jan-Erik Holmberg.

JAZZ

Black Motor

Branches

(We Jazz)

Black Motor bildades år 2005. Då bestod trion av Sami Sippola, Ville Rauhala och Simo Laihonen. Ursprungsmedlemmarna är från Björneborg, Kangasala och Jyväskylä, men bandet kopplas starkt till Tammerfors där de träffades och har verkat. De gjorde åtta skivor på små märken med nästan obefintlig distribution, men också Rubidium med gästen Verneri Pohjola för bolaget TUM.

I slutet av 2014 slutade Sippola i bandet av personliga orsaker, som det heter på webbsidan. Den nya saxofonisten är Åbomusikern Tane Kannisto, medan basisten Rauhala och trumslagaren Laihonen fortsätter för tolfte året. Kannisto, som tillhör en äldre generation, spelade i redan Edward Vesalas Sound & Fury 1987.

Black Motor-trion är känd för sin stora intensitet och en anarkistisk, punkig attityd. De egenskaperna finns nog med än, men uttrycket är nu elegantare än tidigare.

Kannistos ypperliga ton är det första som slår en på skivan. Trots alla fina inhemska saxofonister man hör, väcker Kannisto häpnad när det gäller både det tekniska utförandet och själva innehållet. I spelet klingar kunskapen om instrumentets långa tradition inom jazz. Följaktligen är klangpaletten bred och uttrycket djupt.

Rytmiskt står bandet på toppen i sina brutna och fritt flytande rytmer. Både rubatona och de stadigt pulserande rytmerna svänger som i Coltranes senare band.

Kompositionerna är av Rauhala, med undantag av Fred Roses countryklassiker Blue Eyes Crying in the Rain som stiger till en alldeles ny nivå och den gemensamt gjorda Branches (Citizen Music). Titelspåret med det indiska träblåsinstrumentet Nagaswaram, vars klang påminner om sopransax, för tankarna mot Jan Garbarek och naturbilder. Det är likväl fråga om en intensivare urladdning, som mera pekar mot den afroamerikanska traditionen än den nordiska.

But Not Willingly och Tulee päivä hänvisar till Coltranes melodiska sida, medan Longer The Distance, Sweeter The Sound för tankarna till den koloristiska Vesalatraditionen. Decision Jump överraskar med sin swingestetik.

Förutom föreliggande skiva har i år också utkommit en LP tillsammans med systerbandet Rakka. Branches utges på LP, som nedladdning samt lustigt nog även på C-kassett.

Skivan utkommer i slutet av maj. Black Motor spelar den 13.6 på JazzAnti-klubben i Laulumiehet.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning