Trettioårsdag på skotersafari

Den brittiska köksmästaren Lee Young fick sitt livs överraskning när han plötsligt firade sin 30-årsdag med en snöskotersafari i Sibbo skärgård. Det var först på flygplatsen i London hans sambo Nicki hade berättat vad som väntade.

Trots minus 20 grader och med en sen kväll på stan i bagaget är det två glada britter som möter upp i evenemangsföretaget Burn Out Citys vinterdepå i södra Sibbo. De har just fått se ett vidunderligt vinterlandskap öppna sig för sina ögon när bilen som hämtat dem från hotellet i Helsingfors rullar ner till stranden.

Lee Young fick skotersafarin i trettioårspresent. Vädret och isläget var på hans sida. Bild: Bo Ingves

I depåns omklädningsrum finns hjälmar och vinterutrustning för alla storlekar, för här gäller det att ekipera sig rätt för att inte frysa eller få frostskador. När jag måste be om en större hjälm frågar företagets ena ägare Henrik Bischoff om jag vet vilket folkslag som verkar ha de största huvudena. Det vet jag inte.

– Sydkoreanerna, konstaterar han utgående från empirisk kunskap efter en mängd snöskotersafaris med huvudsakligen företagsgrupper från hela världen.

– Det låter kanske lite märkligt, men det gäller att ha en del XXXL–hjälmar i lager speciellt för dem, säger Bishoff och överräcker min XL-hjälm.

Inför havets anlete

Situationen den här morgonen är egentligen helt overklig. Inte ett moln på himlen, ingen vind och ingen ute på isarna så långt ögat kan se. Alldeles i strandbrynet håller företaget på att preparera en curlingbana som är nästan färdig. Lite längre ut på fjärden har företagets delägare Kenneth Thelen lagt ut nät under isen.

Glada miner. Efter tre timmar i skärgården på snöskoter är det nära till leendet när Kenneth Thelen tar Lee och Nicki i sitt björngrepp. Bild: Bo Ingves

– Här har tyvärr inte varit någon större fiskelycka. Fångsten har bara blivit några små gösar på en vecka. Poängen är att jag tycker det är roligt med isfiske, och dessutom kan grupperna få testa det om de vill. Huvudsaken är i alla fall att isarna är så här fina i år, säger Thelen.

Isarna är grunden också för den snöskotersafari som HBL får chans att hänga med på. De enda kunderna den här förmiddagen är paret Lee och Nicki, men vid tvåtiden kommer en större företagsgrupp att ansluta sig.

Nordsjö hamn sticker ut

Efter en noggrann säkerhetsgenomgång med gästerna är det dags att styra kosan ut mot Äventyret.

Eftersom det finns nybörjare med på resan är hastigheten låg under de första kilometrarna. Första stoppet är på Bölsfjärden mellan Björnsö och Lilla Bergholmen, som tidigare ägdes av arkiater Arvo Ylppö. För att ännu klarare definiera platsen ligger höghusområdet Sibbo strand längst in i viken, och där vi parkerat går gränsen mellan Sibbo och Helsingfors.

Sedan går färden vidare in i Helsingfors i form av sundet mellan Björnsö och fastlandet. Här kör vi bland annat förbi den ståtliga gården Björkudden som byggdes av Zacharias Topelius 1878 och där han dog 20 år senare.

Efter en spännande färd genom den vassomgärdade passagen kör vi vidare över Granöfjärden tills en förbluffande vy över Nordsjö hamn öppnar sig.

De massiva pirerna, de stora fartygen och de jättelika hamnkranarna hänger liksom inte riktigt ihop med vinterlandskapet. Efter sundet mellan Granö och Mölandet, som ligger rakt utanför hamnen, är det dags för mera öppna vidder där Estland skulle vara nästa fasta punkt.

Kenneth Thelen bjuder på glögg under en paus. Lee och Nicki samlar på sig intryck från födelsedagssafarin på isen. Bild: Bo Ingves

Lunchdags

Efter några kilometer i gassande solsken längre ut till havs åker vi på nytt in mot land och upptäcker yrkesfiskaren Lasse Lönnberg i sundet mellan Majholmen och Sandholmen.

Sibbofiskaren Lasse Lönnberg hade den här dagen måttlig, men dock fiskelycka. Bild: Burn Out City

Han vittjar sina nät i något av en pastoral idyll, och vi stannar till för att se på fångsten och hur han vant drar upp näten. Baljan med fisk är ganska välfylld.

– Tyvärr fanns allt som ligger i baljan i de nät som låg åt motsatt håll, säger han, när en rejäl gös plötsligt sprattlar i nätet.

Fiske med nät under isen är något som Lee och Nicki aldrig har upplevt och mobilkamerorna dokumenterar flitigt händelsen.

Åsynen av den levande maten väcker också aptiten, så nästa anhalt på de istäckta vidderna är en traditionell snöskoterlunch, med grillad korv, karelsk pirog med äggsmör och så kallad brödost (i Sverige kaffeost) med sylt.

Lovely!

Vid lunchtid smakade den traditionella snöskoterlunchen ypperligt och lägereldshistorierna flödade. Lee och Nicki visade sig till och med känna till en hel del om vintersport och vinter-OS. Bild: Bo Ingves

Slutetappen går mot Gumbostrand och förbi jättelika nybyggda hus alldeles vid stranden.

– Det märkliga är att ingen någonsin bott i några av de där stora husen, berättar Thelen och skakar på huvudet innan vi vänder tillbaka mot depån.

Lees och Nickis bedömning av dagen är kärnfull: Lovely! När jag efter snöskotersafarin tar dem med på en improviserad sightseeing till Borgå kör vi över motorvägsbron vid Sibboviken. De har svårt att tro att vi en halv timme tidigare hade kört på isen en halv kilometer ut mot havet vid Eriksnäs gård.

– Det här var en otrolig födelsedagspresent, konstaterar Lee.

Fakta

Burn Out City

Grundat: I mars 1998 av Kenneth Thelen och Henrik Bischoff.

Affärsidé: Att arrangera uteevenemang för grupper, huvudsakligen företag, men även privatpersoner. På vintern är huvudprodukten snöskotrarna (totalt 11 stycken) och på sommaren är den populäraste produkten numera företagets RIB-båt med en topphastighet på 55 knop och hemhamn på Brändö.

Övrigt: Har utöver ägarna en heltidsanställd person. Använder sig av underleverantörer i skärgården som kan erbjuda övernattning och annan service som inte ingår i företagets koncept.