Trettio år efter – Palmeutredare vill ha fler tips

Utreder. Dag Andersson (t.v.), Kerstin Skarp och Hans Melander arbetar med att lösa det ouppklarade mordet på Sveriges statsminister. – Förutsättningar hade varit bättre att lösa mordet i dag med alla mobiltelefoner och folk som säkert hade fotograferat, säger Skarp. Bild: Jonathan Nackstrand

133 erkännanden, 87 000 persondokument, 250 hyllmeter arkiv – men mordet på Olof Palme är ouppklarat. – Vår målsättning är att försöka få en lösning på det här, säger ändå förundersökningsledaren Kerstin Skarp.

Stockholm

På söndag är det trettio år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts på vägen hem från biografen. På torsdagen höll den så kallade Palmegruppen vid åklagarmyndigheten och polisen pressträff. Varken allmänhetens eller mediernas intresse verkar ha svalnat och på plats fanns också många internationella journalister.

Sex personer arbetar fortfarande aktivt med utredningen.

– Det är inte så att det bara handlar om gamla handlingar utan det händer något hela tiden, säger förundersökningsledaren Kerstin Skarp.

På söndag ordnar polisen en speciell tipsmottagning för att få in fler observationer. På presskonferensen avfärdas samtidigt vissa spår.

En fantombild på en misstänkt man som publicerades i början av mars 1986 har resulterat i 8 000 tips.

– I nuläget finns det inget som tyder på att mannen har något med mordet att göra, säger Hans Melander, chef för Palmegruppen.

Därför säger han att de som har tips som enbart baserar sig på utseendet på mannen på den konstruerade bilden inte ska höra av sig. Han beskriver den som en belastning.

Enligt Kerstin Skarp finns det heller inget så kallat "polisspår", alltså att flera poliser gemensamt skulle ha varit inblandade i mordet eller försvårat efterspaningarna.

Däremot värmer Palmegruppen upp det som kallas Sydafrikaspåret och som utgår från att mordet skulle vara kopplat till Palmes kamp mot apartheidregimen. Spaningsledare Dag Andersson säger att en hel del nytt material har kommit in. Han visar en bild på två män som reste från flygplatsen Arlanda dagen efter mordet och som han gärna vill ha hjälp att identifiera.

Inget vapen har med säkerhet kunnat kopplas till mordet och det är inte ens klart att det handlar om en Smith & Wesson Magnum som ofta har uppgetts. Hans Melander räknar upp sex andra möjliga märken som kan kopplas ihop med de kulor som har hittats. De är i dåligt skick, vilket har försvårat utredningen. Men att hitta vapnet är enligt honom avgörande och ökar betydligt chanserna på en lösning. Han vill gärna veta mer om en numera avliden man som hade licens för ett vapen vid tiden för mordet.

Och Christer Pettersson då, mannen som fälldes i tingsrätten för mordet men friades i hovrätten?

Kerstin Skarp säger att han är "den enda person i Sverige som juridiskt har ansetts oskyldig". Det betyder att man inte aktivt har kunnat arbeta på det spåret. Pettersson avled dessutom 2004.

Så kommer mordet på statsministern att lösas?

– Det är jättejättesvårt att svara på. Utredningen är unik. Det har gått så lång tid och den är så omfattande. Vi får hela tiden in tips och uppslag men det är svårt att veta vad de leder till, säger Hans Melander.

Han vill inte heller svara på om han tror att det handlar om en enskild gärningsman eller en grupp som står bakom.

– Jag vill inte ha förutfattade meningar utan vill arbeta så förutsättningslöst som möjligt.

Utredarna drar sig för att kritisera misstag som har begåtts i utredningen genom åren, men Melander påpekar att kulorna hittades av allmänheten och inte av några poliser.

– Det kan man tolka som att avspärrningarna inte varit tillräckliga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning