Trendbrott: Allt fler flyttar ut från Helsingfors – familjen Kolehmainen valde Vanda

Miia och Pasi Kolehmainen med dottern Saga, två tonårssöner och hunden Juliette flyttade till Kivistö i Vanda 2015. I Vanda hade de råd att bygga ett större hus än i till exempel Esbo. Bild: Cata Portin

Familjen Kolehmainen kan räknas till förtrupperna när de flyttade från Helsingfors till Vanda 2015. Efter det har allt fler valt att lämna huvudstaden för grannstaden i norr. – Vi kunde bygga det hus vi ville ha, säger Miia Kolehmainen som räknar med att familjen sparade tiotusentals euro på att bygga i Vanda.

Det är några år sedan bostadsmässan lockade besökare till bostadsmässan i Kivistö i Vanda. Men fortfarande kan man ana sig till mässan när man går i småhusområdet där husen ser inbjudande ut med sina prydliga gårdar och fräscha fasader. Det byggs fortfarande nytt i området.

Familjen Kolehmainen hör till dem vars sexrumsvilla visades upp på mässan 2015. Familjen flyttade in strax efteråt.

Bakgrunden till familjens flytt var att familjens tredje barn, dottern Saga, hade fötts. Med tiden behövde man ett rum till.

Föräldrarna Miia och Pasi Kolehmainen hade flyttat till Helsingfors från Kuopio på 1990-talet till studier och jobb. Länge bodde de i Nordsjö i Helsingfors och var nöjda med det. När de sedan behövde större boende flyttade de först till ett hus i Kånala i västra Helsingfors.

Helsingfors befolkningstillväxt påverkas av den inhemska migrationen, den internationella migrationen och skillnaden mellan antalet födda och döda.

Migrationen inom Finland har länge bidragit till att befolkningen ökar i Helsingfors. Under första halvåret i år var skillnaden mellan in- och utflyttning ändå bara 800 personer, vilket kan jämföras med över 3 000 personer under samma period 2017 eller 2 200 i fjol.

Under första kvartalet i år föll skillnaden mellan antalet födda och döda till rekordlåg nivå i Helsingfors. Antalet nyfödda var bara knappt 20 fler än antalet döda. Under första halvåret var skillnaden 400 till de nyföddas fördel, vilket kan jämföras med 550 under samma period i fjol.

Den internationella migrationen är däremot på tidigare nivåer eller till och med högre. Under första halvåret var de som flyttade till Helsingfors från utlandet cirka 1 750 fler än de som flyttade utomlands (cirka 1 400 under samma period i fjol).

Källa: Statistikcentralen

Men också huset i Kånala kändes med tiden litet när familjen blev större.

Blicken var inte riktad mot Vanda när familjen sökte nytt boende.

– Vi letade främst i Esbo, men tomterna kunde vara i 200 000-eurosklassen och var då för dyra för oss, säger Miia Kolehmainen.

– Då råkade jag se en annons för tomter på området där bostadsmässan skulle ordnas.

– Det var flera saker med Kivistö som kändes rätt för oss.

Trots att Kivistö ligger rätt långt norrut i Vanda var kommunikationerna goda. Ringbanan som kör i cirkel från Helsingfors järnvägsstation genom Vanda och tillbaka till järnvägsstationen öppnades samma år som Kolehmainens flyttade till Kivistö. Med den kommer man på drygt 25 minuter till Helsingfors centrum och snabbt till många andra ställen också. Samtidigt är det nära till Tavastehusleden och Ring III.

– Att Kivistö skulle byggas som en stad, med stadskänsla, lockade också. Planerna var att det skulle finnas service med köpcentrum i närheten.

– Samtidigt som jag gillar känslan av stad är det härligt att vara nära naturen och att skogen börjar strax utanför huset, säger Miia Kolehmainen.

Ekonomin var förstås central. Bostadsköpet handlar om balans mellan kostnad, läge, bostadens kvalitet och bostadens storlek.

Bild: Cata Portin

Vanda är förmånligare än Esbo och Helsingfors.

– Vi sparade tiotusentals euro genom att bygga här, säger Miia Kolehmainen.

Om beslutet var enkelt att fatta ur ekonomiskt perspektiv var det svårare att anpassa sig till identiteten som Vandabo.

Efter flytten från Kuopio och nästan 20 år i Helsingfors kände Kolehmainens sig som helsingforsare. De gillade staden och hur den utvecklades.

– Det är svårt att avstå från att vara helsingforsare, säger Miia Kolehmainen och jämför också med sin första hemstad Kuopio.

– I Kuopio fanns Kallavesi och KalPa, sådant som får hjärtat att bulta. Det är svårare att hitta liknande saker i Vanda.

Pasi Kolehmainen säger att uppdelningen i fyra städer i Helsingforsregionen känns konstgjord.

– Kunde inte allt bara vara samma stad?

Rekordmånga flyttade

Familjen Kolehmainen är del av en större trend. 2018 valde över 8 000 helsingforsare att flytta till Vanda. Det var 2 000 fler än de som valde att flytta i motsatt riktning. Aldrig tidigare har skillnaden varit lika stor till Vandas fördel.

Den kraftigare inhemska invandringen till Vanda kan dateras ungefär till bostadsmässan i Kivistö 2015. Innan dess visade Vanda ofta upp minussiffror – fler flyttade ut ur staden än in.

Förlorare i den interna konkurrensen i huvudstadsregionen är Helsingfors.

Siffror som HBL tagit fram ur Statistikcentralens statistik visar att befolkningstillväxten i Helsingfors bromsat in framför allt under det senaste året.

Det beror på att allt fler lämnar staden i familjen Kolehmainens spår för andra orter i Finland men också på att färre än förr väljer att flytta in från övriga Finland.

Flyttnettot, skillnaden mellan inflyttning och utflyttning, visade på minussiffror för Helsingfors redan i slutet av fjolåret. Den negativa utvecklingen fortsatte i början av året. Mot sommaren ökade åter inflyttningen något.

Under första halvåret i år var flyttnettot i Helsingfors 800 personer, vilket kan jämföras med över 3 000 personer under samma period 2017 eller 2 200 i fjol.

Två av de tre senaste kvartalen har utflyttningen från Helsingfors till resten av Finland varit större än inflyttningen.

Vanda har däremot sett fler som flyttar in under varje kvartal sedan 2015. Också Esbo växer mer än Helsingfors.

Växtvärk efter tillväxten

Vad kan då förklara förändringen där balansen rubbats till Esbos och Vandas fördel?

Det är troligt att familjen Kolehmainen är ett exempel på en utveckling där familjer väljer att flytta till områden där de får fler kvadratmeter för pengarna.

Under de senaste åren har man talat mycket om den motsatta trenden där familjer väljer att bo i mindre lägenheter för att ha råd att bo kvar i innerstaden.

Statistiken för Helsingfors, Vanda och Esbo visar ändå att den traditionella flytten utåt från centrum inte har försvunnit någonstans.

Liksom under tidigare decennier kommer tillväxten och flytten utåt inte utan växtvärk.

När det nya Kivistö byggdes var tanken att området skulle få ett köpcentrum med omfattande service som bibliotek och vårdcentral. Men trots att Kivistö redan är stort som ett Hangö eller Grankulla när man ser till antalet invånare har servicen inte vuxit fram i utlovad takt.

Livsmedelsaffärerna är små, i Alepa- eller K-Market-storlek. Kivistöborna får lov att åka med bil till köpcentret Jumbo. I visionerna för det nya Kivistö skulle bilen spela en undanskymd roll men verkligheten ser annorlunda ut.

– Vi har två bilar men skulle gärna avstå från den ena. Med mera service i Kivistö skulle det vara möjligt, säger Miia Kolehmainen.

Miia och Pasi Kolehmainen vill att staden ska göra mer för att det utlovade köpcentret i Kivistö verkligen blir av.

– Köpcentret Columbus i Nordsjö hade allt man behövde. Samma skulle man önska sig här i Kivistö, säger Pasi Kolehmainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning