Tredje säsongen av Skam släpps på Yle Arenan på fredag

OMÅTTLIGT POPULÄR. Serien Skam har fått fans i hela världen. Bild: TT

Tv-serien Skam går inte längre att se på NRK:s sajt utanför Norges gränser, men på fredag kommer räddningen för de finländska fansen. Då släpps tredje säsongen på Yle Arenan.

Det var organisationen Ifpi, som företräder musikbolag och musikers upphovsrätt, som förra veckan krävde att NRK bara ska visa "Skam" för tittare i Norge.

– NRK har rätt att visa innehållet för norrmän i Norge och i utlandet men musikbranschen reagerar nu på att för många andra tittar utan att NRK har betalat för internationella visningsrättigheter, säger NRK:s advokat Kari Anne Lang-Ree till NRK.

Utlandsfans besvikna

Efter beslutet fylldes Twitter med upprörda meddelanden från "Skam"-fans på bland annat engelska, ukrainska, ryska, portugisiska, italienska, franska och spanska. Detta trots att NRK inte lagt på några engelska undertexter. Norska fans har dock tagit på sig att översätta själva och serien har spritts på Youtube och via nedladdningssajter.

"Det är inte första gången som internationella fans har haft problem med att se 'Skam' och till slut har det löst sig" skriver Twitterkontot "Skaminfo" tillägnat spanskspråkiga 'Skam'-följare. Kontot har strax under 2 000 följare.

Se Skam på Yle Arenan här. Den tredje säsongen släpps 20.1.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning