Tredje raka premiärförlusten i JVM – Finland lyckades inte bryta Sveriges segersvit

Sverige hade mest att jubla åt i JVM-premiären. Här firar Rickard Hugg den första svenska fullträffen framför Finlands målvakt Ukko-Pekka Luukkonen. Bild: Lehtikuva-Getty Images-AFP

För tredje året i följd föll Finland i JVM-premiären. Trots ett namnkunnigt lag blev det inget trendbrott. Sverige uppträdde lugnt och förlängde sin otroliga segersvit.

Det fanns två brännande frågor inför Finlands premiär i junior-VM i ishockey. Skulle Juniorlejonen motsvara de högt uppskruvade förväntningarna direkt? Skulle Sveriges makalösa JVM-saldo hålla?

I turneringsstarten testades Juniorlejonen – och det gick inte vägen. Sverige tog sin 45:e raka JVM-seger i gruppspelssammanhang efter en stark insats i Victoria. Juniorkronorna avgjorde efter utmärkt spel i powerplay och vann med 2–1.

Sverige, som tog silver för ett år sedan, visade omgående att man har kommit till turneringen för att spela om medaljerna. Finland såg mer än något annat ut att vara taget av stundens allvar.

I genrepet mot Kanada imponerade Finland stort och förhoppningarna på Jussi Ahokas manskap hann växa rejält, men i premiären svarade det stjärnspäckade laget med en tam prestation.

Svensk tvåmålsskytt

Från start gav Finland ett nervöst intryck och darrade i spelet med puck. Sverige tackade för bjudningarna. Ukko-Pekka Luukkonen var Juniorlejonens bäste spelare, men målvakten tvingades kapitulera efter drygt tretton minuter.

Sverige sägs ha ett svagare JVM-lag på benen i år, men backbesättningen håller fortfarande hög nivå. När Henri Jokiharju satt utvisad prickade Erik Brännström in 1–0.

Brännström blev tvåmålsskytt i början av andra perioden. Lagkaptenen dundrade in 2–0 när man fick spela fem mot tre.

AHL-backen var distinkt i avsluten. Det kan man inte påstå att de finländska stjärnorna var.

Förstakedjan med Eeli Tolvanen, Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi var blek, NHL-meriterade backarna Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen var också en bit från sin normala nivå.

I stället var det andrakedjan med jättelöftet Kaapo Kakko i spetsen som var vassast och med några minuter till slutsignalen kom reduceringen. Aarne Talvitie tryckte in pucken efter ett snyggt anfall i powerplay.

Den tredje perioden var Finlands klart bästa fas i dusten, men det blev förlust för tredje året i följd i JVM-premiären. Senast Juniorlejonen vann första matchen var på hemmaplan för tre år sedan.

Finlands turnering fortsätter tidigt på fredag mot Kazakstan. Det är nedsläpp klockan 5.30 finsk tid.

Grupp A:

Tjeckien–Schweiz 2–1 e. förl. (0–0, 1–1, 0–0, 1–0)

Kanada–Danmark 14–0 (3–0, 5–0, 6–0)

Grupp B:

USA–Slovakien 2–1 (0–0, 0–1, 2–0)

Finland–Sverige 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)

13.14 0–1 Erik Brännström (Isac Lundeström, Adam Boqvist) PP

23.55 0–2 Erik Brännström (Adam Boqvist) PP

56.26 1–2 Aarne Talvitie (Kaapo Kakko, Anton Lundell) PP

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning