Information om storoperationen till högsta statsledningen – företag i fokus har uppmärksammats för tomtköp och ägande

Sjutton husrannsakningar gjordes under helgens storoperation i Åboland. Bild: Lehtikuva/Kirsi Kanerva

Även statsministern har informerats om polisens storoperation i Åbolands skärgård under helgen där misstänkt grov penningtvätt utreds. Företaget där polisen har varit på plats har väckt uppmärksamhet för sina markaffärer på strategiskt viktiga platser samt ryska kopplingar redan tidigare. Det visar sig göra förlust men ha betydande lån.

Sammanlagt har sju personer förhörts i den misstänkta ekobrottshärvan, tre av dem greps, en av dem hade på söndagskvällen släppts och två är anhållna.

Centralkriminalpolisen misstänker att ett aktiebolag registrerat i Finland men med ägande utomlands gjort sig skyldigt till penningtvätt i miljonklassen samt grovt skattebedrägeri och annan ekonomisk brottslighet.

På söndagen fokuserade operationen i Åbolands skärgård på användande av svart arbetskraft.

– Det har utförts byggarbeten och vi har skäl att misstänka att svart arbetskraft har använts, säger kriminalinspektör Markku Ranta-aho på Centralkriminalpolisen till HBL.

Läs också: Båda anhållna är utländska medborgare

Gäller utredningen också underleverantörer och entreprenörer?

– Det klarnar under utredningens gång.

Det flyg- och drönarförbud som infördes på lördagsmorgonen har hävts. Det omfattade ett område på ungefär 20 gånger 30 kilometer, från Pargas till Nagu-Korpo.

Polisen har gjort husrannsakningar i aktiebolagets fastigheter på ett tiotal platser både i skärgården och på fastlandet. Enligt Ranta-aho har man beslagtagit en stor mängd material som dokument, minnesstickor och hårddiskar.

På söndagseftermiddagen var husrannsakningarna genomförda. Genomgången av materialet kommer däremot enligt Centralkriminalpolisen att ta en lång tid.

Försvaret och fartyg på plats

Tillslagets omfattning har väckt uppmärksamhet. Omkring hundra personer har deltagit i det, och också Sjöbevakningens fartyg samt gränsbevakningens helikoptrar har använts. Också försvarsmakten har deltagit.

Det här förklarar Markku Ranta-aho med logistiska och geografiska utmaningar som att fastigheterna finns utspridda och delvis på öar. Försvarets insats handlar enligt honom om matförsörjning till poliserna på plats.

Somliga har också reagerat på att en del poliser använt kommandoluva och i övrigt varit tungt utrustade.

– Det handlar om normal polisutrustning. Kommandoluvan hör till den och det kan ha varit poliser som inte vill att de ska gå att identifiera.

Han säger att polisen alltid är beväpnad med tilläggsvapen i bilarna, "som någon kan ha lagt märke till".

Centralkriminalpolisen kommenterar enligt Markku Ranta-aho inte i det här skedet vilket aktiebolag som polisen undersöker.

Misstänks andra brott än ekonomiska?

– Nej, men vi är alltid beredda på att det kan dyka upp annat när vi undersöker ekonomisk brottslighet.

Är Skyddspolisen med i operationen i Åbolands skärgård?

– Nej, Skyddspolisen har inte varit med, säger Markku Ranta-aho.

Skyddspolisen i sin tur meddelar att Skyddspolisen "inte har något att informera i ärendet".

Tomter vid farleder

Vid företaget Airiston Helmis ägor i Ybbernäs i Pargas samt på Lemlaxön och Säckilot har ett omfattande polispådrag pågått under helgen.

Airiston Helmi grundades 2007 med hemort Åbo och adress i Pargas. Det har förekommit en hel del publicitet kring aktiebolaget som enligt handelsregistret uppger som sin bransch turism- och inkvarteringstjänster samt ägande och uthyrning av fastigheter.

Till exempel Iltalehti har lyft fram att bolaget, med ryska kopplingar, har köpt flera tomter i Åbolands skärgård bland annat kring strategiskt viktiga djupvattensleder. Bolaget har också köpt avlagda fartyg från finska marinen – som företaget till Åbo Underättelser uppgett att använts för att ta ut gäster till bolagets andra ställen i skärgården.

Också Svenska Yles Spotlight har lyft fram Airiston Helmi i sin granskning av tomter i rysk ägo intill militära skyddsområden, farleder och flygfält. När tv-programmet i vintras skulle ta flygbilder av Villa Ybbersnäs föll drönaren som användes ner på isen med kameran borttagen.

En helikopterplatta på tomten samt helikoptertrafiken kring villan har gett upphov till en process med överklaganden. Grannar har ogillat oljud från flygningarna och slutligen begränsade miljönämnden i Pargas användningen till hundra starter och landningar per år. Tillståndet gäller inte för yrkesmässig verksamhet utan privatflygningar.

Även själva husbygget har varit omtvistat. När byggnaden inspekterades visade det sig att det lämpade sig för hotellverksamhet och tillfällig inkvartering även om bygglovet gällde ett bostadshus, har Svenska Yle rapporterat.

Airiston Helmi har låtit uppföra byggnader, flera stora, i en förhållandevis snabb takt och ortsbor har förvånats över att de är i så liten användning.

Airiston Helmi äger enligt Yles Spotlight nio fastigheter invid farleden till Åbo. Yles MOT skriver att Airiston Helmi köpt och sålt fastigheter för 9,2 miljoner euro under åren 2007–2014, främst köpt.

Enligt resultaträkningen i handelsregistret som HBL har tagit del av gjorde företaget en förlust på drygt 315 000 euro 2017. Året innan var förlusten 647 000 euro, och under en längre tid har företaget gått på minus. Andelen främmande kapital i företaget är däremot över 10 miljoner euro.

I styrelsen har under åren suttit ryska medborgare samt polska, italienska, maltesisk och finsk. Det första bokslutet är undertecknat i S:t Petersburg.

HBL har inte kunnat nå Airiston Helmi för en kommentar.

Skyddspolisen oroad över markköp

Statsminister Juha Sipilä (Centern) säger i radioprogrammet Statsministerns frågetimme på söndagen att han har blivit informerad om polisens tillslag, och att presidenten också är det enligt hans uppfattning.

– Det handlar om en exceptionellt omfattande polisoperation och vi talar om uppenbart allvarliga ekonomiska förbrytelser som skattebedrägerier och penningtvätt, men det är Centralkriminalpolisen som informerar om fallet.

HBL skrev 2016 om Skyddspolisens oro för fastighetsköp som görs av utländska medborgare och som kan utnyttjas i en krissituation som en del av hybridkrig. Skyddspolisen sade då sig ständigt hitta exempel på åtgärder som kan vara tecken på att främmande makt förbereder sig inför en krissituation.

Skypos intresse gällde i synnerhet fatighetsaffärer som inte verkar ha en affärsmässig eller annan logisk förklaring.

I Statsministerns frågetimme säger Juha Sipilä att försvarsministeriet arbetar med en utredning om övervakning av markköp, och att regeringen kommer att ge en proposition i frågan.

Det arbetet har enligt honom satts i gång tidigare och har enligt Sipilä ingen koppling till det tillslag som polisen nu genomför.

Det var i slutet av 1990-talet som det blev fritt för utländska medborgare att köpa tomtmark i Finland.

På söndagen upphörde flyg- och drönarförbudet som rått över Åbolands skärgård på grund av polisoperationen. På bilden polisinsats i Ybbernäs i Pargas. Bild: Lehtikuva/Kirsi Kanerva

Polisen har under helgen haft ett pådrag vid Villa Ybbersnäs som ägs av aktiebolaget Airiston Helmi. Centralkriminalpolisen uppger inte vilket företag det är som de misstänker för penningtvätt. Bild: Lehtikuva/Kirsi Kanerva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning