Minst fyra tävlar om Centerns ordförandeklubba – två nya kandidater under måndagen

Petri Honkonen, Centerns nuvarande vice ordförande, ger sig in i kampen om partiets ordförandeskap. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Kampen om Centerns ordförandeskap är i full gång. På måndagen meddelade ytterligare två personer att de ställer upp i valet i september.

Petri Honkonen, Centerns vice ordförande, ger sig in i kampen om partiets ordförandeskap.

Hans motkandidater är i nuläget partiets nuvarande ordförande Katri Kulmuni, riksdagsledamot Annika Saarikko och företagaren Ilkka Tiainen. Även Tiainen meddelade om sin kandidatur under måndagen.

– Jag inleder min kampanj i dag. Centerns största utmaning är nu att få tillbaka förtroendet, sade Honkonen under sin presskonferens på partikansliet.

För att få tillbaka förtroendet för det krisande 114 år gamla partiet måste Centern nu enligt Honkonen identifiera vilka stora problemområden Finland tampas med, och erbjuda en trovärdig lösning på problemen.

– Jag är trött på att Centern står och stampar på samma ställe. Vi fokuserar nu alltför starkt på dagspolitiken och vi springer efter medierubriker. Det är inte på det sättet vi hjälper Finland, och det är garanterat inte så vi räddar landet heller, sade Honkonen.

– I stället för att jaga omkring så här måste vi ta tag i framtiden och förtjäna vår trovärdighet. Trovärdighet är en förutsättning för förtroende.

Honkonen, 33, är till utbildningen filosofie magister och historielärare. Han sitter nu sin andra period i riksdagen och är invald från Mellersta Finlands valkrets.

Partiet väljer ordförande i samband med partikongressen i Uleåborg 4-6 september.

"Partiordförande bör sitta i regeringen"

Saarikko har meddelat att hon vill att Matti Vanhanen (C) fortsätter som finansminister om hon blir vald till partiordförande. Saarikko skulle i så fall fortsätta som vetenskaps- och kulturminister. Även Honkonen sade att han anser att Vanhanen som erfaren politiker bör fortsätta som finansminister. Däremot anser han att en partiordförande bör ha en plats i regeringen, men preciserar inte i det här skedet vilken portfölj han i så fall tänker sig.

Honkonen, Kulmuni och Saarikko ligger inte långt ifrån varandra i sina värderingar, om man jämför deras svar i valkompasser från i fjol. Tyngdpunkten för Honkonens intresse ligger på näringsliv, jobb och omvandlingen till ny industri. Honkonen utmärker sig också som mer kritisk mot eurosamarbetet, och har bland annat vädrat frågan om framtida kriser kan leda till att man bör frångå euron för att rädda EU – men han anser inte att Finland ensamt ska gå ur valutaunionen eller att det borde hända i nuläget.

I likhet med Saarikko tog Honkonen också tydligt ställning för att Centerns ska fortsätta i regeringen.

– Man är antingen i regeringen eller utanför. Centerfolket behöver något helt annat än en regeringskris, och som ordförande skulle jag sätta punkt för det här svajandet mittemellan, sade Honkonen.

Följande val är kommunalvalet i vår. Finns det redan under det kommande halvåret något du anser att måste förändras i partiet med tanke på valet?

– Den kommande budgetförhandlingen är en betydande milstolpe för att påverka den framtida ekonomiska riktningen – den mest betydelsefulla under den här valperioden. Och det är i kommunerna välfärden byggs och services produceras, därför måste vi nu erbjuda trovärdiga framtidsutsikter. Vårt land måste skapa en större förmögenhet för att vi ska kunna ha något att dela ut, och det driver jag i min kampanj, säger Honkonen.

Snabb dagspolitik överskuggar långsiktig vision

Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, ger fullt medhåll för att Centern behöver se över sin framtidsvision om förtroendet ska fås upp.

– Politiken är så snabb i dag och det är lite av ett generellt problem för partier att den långsiktiga visionen glöms bort då dagspolitiken rusar på i så snabb takt.

von Schoultz säger att det inifrån partiet uttryckts en stark önskan att kampen om ordförandeskapet inte ska bli en kamp mellan endast två kandidater.

– Sådana kamper leder lätt till splittring inom partiet. Dessutom gör fler kandidater att varje enskild kandidat nu måste tänka till om hurdan strategi man presenterar för partiets framtid, och ju fler kandidater desto rikare blir paletten, säger von Schoultz.

Hon ser det också som en viktig poäng att partiordföranden bör sitta i regeringen om man som ordförande vill ha möjlighet att påverka de stora nationella besluten och vara partiets ansikte utåt.

– Frågar man vem Socialdemokraternas ordförande i dag är så svarar de flesta Sanna Marin, trots att det korrekta namnet är Antti Rinne.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning