Tredje generationens Peltonen i OS: "Jag behöver inte bevisa någonting"

Emmi Peltonen blev klar för OS-konståkningen efter en lång och stundvis bitter duell mot Viveca Lindfors. Nu vill Peltonen göra precis som pappa och farfar – åka till OS för att njuta. – Jag har jobbat hårt för det här, säger hon.

Det hör mer till regel än undantag att en Peltonen skrinnar i OS vart fjärde år. Emmi Peltonens farfar Esa Peltonen deltog i fyra OS under tre årtionden. Pappa Ville Peltonen har fyra OS-medaljer på meritlistan.

Efter en Peltonen-paus på åtta år är det dags för nästa generation att visa upp sig – den här gången i konståkning och inte i ishockey. I ett inlägg på Instagram skrev en emotionell Emmi Peltonen att "hennes största dröm besannats" då uttagningen blev klar.

– Det känns väldigt fint att föra traditionen vidare. Att både pappa och farfar tävlat gör OS-upplevelsen ännu lite finare för mig, säger Emmi Peltonen.

Har du fått några råd av dem?

– Det har jag. Farfar sa att jag ska njuta av hela upplevelsen, att det är mycket stort. Pappa sa att jag ska ta ut allt, då blir också resultaten bra.

Rivigt och lugnt

Peltonen har gjort sig känd som en konstnärlig åkare med inlevelsefulla artistiska tolkningar som styrka. I OS vill Peltonen visa upp sin mångsidighet. I kortprogrammet åker Peltonen till en tango och i det fria programmet strömmar lugnare violinmusik ur högtalarna.

Om det blir ett fritt program det vill säga – de 24 bästa åkarna tar sig vidare från kortprogrammet. Peltonen vill inte ställa några resultatkrav på sig själv.

– Jag vill visa att jag klarar av att vara stark och rivig men också att jag har en känslig sida och klarar av att skrinna vackert, säger Peltonen.

"Tänker bara skrinna för min egen skull"

OS-uttagningen i konståkning blev en ursinnig duell mellan Peltonen och Viveca Lindfors. Lindfors säkrade nationsplatsen till OS i en kvaltävling i Tyskland i höstas, men OS-platsen gick till Peltonen, eftersom hon presterat bättre under säsongen.

Rivaliteten kulminerade i EM. Då Lindfors inte lyckades göra säsongsbästa dog OS-drömmen. Några veckor senare slog Lindfors Peltonens säsongsbästa – men då var det för sent.

– OS-platsen är tagen ur mina händer, så det är bäst att det inte blir några missar i Pyeongchang, sade en missnöjd Lindfors till Yle efter EM.

Peltonen vill gärna glömma uttagningsprocessen och säger att hon inte tänkt på Lindfors kommentarer.

– Det förgångna är det förgångna. Jag koncentrerar mig på mina fantastiska OS-tävlingar och ser mycket fram emot att åka till Pyeongchang, säger Peltonen.

De senaste månaderna har varit lovande för Peltonen, som vann FM och slutade nia i EM. Hon intygar att formen är god och känner ingen press inför OS.

I Pyeongchang tänker Peltonen bara koncentrera sig på det väsentliga – de egna insatserna.

– Jag behöver inte bevisa någonting och tänker bara njuta. Jag har jobbat hårt för det här och tänker bara skrinna för min egen skull.

Damernas kortprogram står på schemat på onsdag. Två dagar senare är det dags för det fria programmet.

Emmi Peltonen

Född: 29.11.1999 i Nashville, USA

Bor: Helsingfors

Meriter: Två FM-guld, nia i EM 2018, 29:a i VM och elva i EM säsongen 2017.

Är tredje generationens OS-deltagare. Pappa: ishockeyspelaren Ville Peltonen. Farfar: ishockeyspelaren Esa Peltonen

Hålltider: Onsdagen den 21 februari klockan 3: kortprogrammet. Fredagen den 23 februari klockan 3: fria programmet.

Klanen Peltonen i OS:

Esa Peltonen (ishockey): 1968 i Grenoble: 5:e plats, 1972 i Sapporo: 5:e plats, 1976 i Innsbruck: 4:e plats, 1980 i Lake Placid: 4:e plats.

Ville Peltonen (ishockey): 1994 i Lillehammer: brons, 1998 i Nagano: brons, 2006 i Turin: silver, 2010 i Vancouver: brons.

Emmi Peltonen (konståkning): OS-debuterar i Pyeongchang.

Så lyckas du vid köp av däck

Här är Euromasters tipslista med fem punkter. 15.10.2018 - 10.18