Tredje förhandlingsdagen inleds – De gröna frustrerade över Centern

Maria Ohisalo anser att Centern orsakar onödig fördröjning i förhandlingarna. Här är hon på väg in till Ständerhuset för tredje dagen i rad. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det är oklart om regeringspartierna lyckas nå resultat om budgetramarna under fredagen.

Regeringspartiernas ordförande och arbetsgrupperna samlades klockan 9 på fredagen i Ständerhuset i Helsingfors för att fortsätta förhandla om budgetramarna.

Enligt den ursprungliga planen skulle förhandlingarna avslutas på torsdagen. Kring klockan ett på natten mellan torsdag och fredag meddelade statsrådet ändå att man fortsätter på fredag.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade på fredag morgon att hon förväntar sig att förhandlingarna fortsätter hela dagen. Enligt Marin är målsättningen att förhandla klart i dag men hon uteslöt inte att de kanske fortsätter även nästa vecka.

Meningsskiljaktigheterna kring ramförhandlingarna finns till stor del mellan statsminister Sanna Marin (SDP) (t.h) och vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C), men också De gröna vill andra saker än Centern. Arkivbild. Bild: Fanni Uusitalo/Statsrådets kansli

– Vi har nått framsteg i många frågor kopplade till sysselsättningen och ekonomin men en del nyckelfrågor är ännu öppna, sade Marin.

Under helgen ska partigrupperna hålla egna möten.

Centern mot De gröna

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) uttryckte en viss frustration och gav Centern en känga för att i onödan dra ut på förhandlingarna.

– Förhandlingarna är svåra och går långsamt. Det vore enklare om vissa partier visade större vilja att diskutera och komma framåt. Det känns ibland som att man gör förhandlingarna svårare än de skulle behöva vara.

Ohisalo frågade sig bland annat om mandatet för att förhandla är tydligt inom Centern.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) värjde sig för kritiken och kontrade med att Centern är enigt i sin syn om vilket resultat man eftersträvar.

–  De öppna frågorna handlar om stora principsaker: de statliga inkomsterna och utgifterna måste fås i balans och den ökade skuldsättningen upphöra. Nu är frågan om vi kan nå ett sådant resultat, sade Saarikko inför mötet.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) svarade på Maria Ohisalos känga. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Enligt Saarikko är det givet att Centern och De gröna ser olika på klimatåtgärderna och hur deras effekter ska återspeglas på finländarna.

– Det viktigaste är vilket arv vi lämnar till nästa regering, sade Saarikko som inte ville uttala sig om huruvida man blir klar med arbetet under fredagen.

Vanhanen: Finansministeriet står för beräkningarna

Finansminister Matti Vanhanen (C) fick frågan vem som egentligen står bakom de ekonomiska beräkningarna för de sysselsättande åtgärderna.

– Finansministeriet står för beräkningen av de ekonomiska effekterna. Också andra sektorer gör egna beräkningar enligt sina kriterier, sade Vanhanen.

Läs mer: Matti Vanhanen: "Slutet av 2021 och nästa år kan vara årtiondets bästa tider"

Exakt hur många nya jobb som skulle skapas med de föreslagna åtgärderna har debatterats och det kastar mycket mellan de olika ministeriernas beräkningar, från 10 000 till 50 000 nya jobb.

Enligt undervisningsminister Jussi Saramo (VF) avslutades torsdagens möten i god ton.

– Förhandlingarna tar den tid som de tar, sade Saramo.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) ville inför mötet inte kommentera mer än att förhandlingarna fortsätter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning